Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Уникална морска змия откриха в музей -

Уникална морска змия откриха в музей

Девствените джунгли и неизследваните морски дълбини са пълни с неоткрити биологични видове, но те могат да бъдат намерени и в музеите

 

 

 

 

 

 

В Копенхаген, в буркан, пълен с формалин, беше открит нов вид морска змия.

„Музеите са безценен архив, достоен за защита, точно като самата джунгла, океаните и моретата“, казва Йохан Елберг, професор по екология на животните в университета Kristianstad в Швеция.

Новооткритата морска змия е кръстена „мозайка“ заради необичайната си шарка, която изглежда точно като римска подова мозайка. Тя живее в една от най-застрашените среди в света – тропическите коралови рифове около Северна Австралия и Южна Нова Гвинея.

„Морските змии са добър показател за състоянието на кораловите рифове и другите ценни екосистеми. Ако има змии, останали в околната среда, това показва, че рифовете са здрави и непокътнати“, казва Йохан Елмберг.

Новата морска змия е намерена случайно от Джон Елмберг и Арне Расмусен, доцент в Кралския датски университет.

Змията с мозаична окраска принадлежи към видовете, които са разпространени в Югоизточна Азия и Австралия. Тя никога не излиза на брега, затова е и трудно да се открие.

Някои видове морски змии са известни като силноотровни. Точно този новооткрит вид обаче се храни с рибни яйца, има много малки зъби и поради това е практически безвреден. От всички 3000 вида змии в света, само 80 живеят в океаните.

Йохан Елмберг и Арне Расмусен бяха подпомогнати при анализирането на тъкан от мозаичната змия от Кейт Сандърс, молекулярен еколог в Австралия, която събира тъкани от новооткрити видове и ги разглежда в своята ДНК лабораторията. Анализът показа много ясно разликата в генетичния състав на новооткритите видове, в сравнение с други подобни морски змии.

„Това откритие подчертава също така много ясно важността на съкровищата, които крие един музей или по-конкретно неговото биологичното разнообразие. Има много видове, които все още предстоят да бъдат открити в музеите в света, което за съжаление често се оказва невъзможно и се възпрепятства заради финансови или спънки от друго естество“, казва още Йохан Елмберг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.