Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Още и още за магията на подхранката -

Още и още за магията на подхранката

Понятието “подхранка” означава различно нещо за различните хора. Попитайте френския риболовец “какво е това подхранка” и той ще ви отговори “подхранка е това, което привлича и задържа рибата на мястото за риболов”. Задайте същия въпрос на риболовец от Северна Англия и той ще ви отговори, че подхранката е носител… вещество за доставяне на живата стръв там, където ловите.

Какво е това подхранка?

Кой всъщност е прав. Явява ли се подхранката сама по себе си привлекателна за рибите, или това е просто средство за доставяне на живата стръв. Отговорът – разбира се, подхранката е и едното, и другото. Добрата подхранка трябва да създава за рибите подходяща за хранене среда. Работейки както по време на основното подхранване, така и след това, при дохранването, съхранявайки хранителните частици привлекателни на дъното, подхранката прави рибата по-малко предпазлива.

Всичко това звучи доста сложно… и това е една от опасностите при разговора за подхранката. Вие можете така да се объркате, че да престанете да разбирате самите себе си. За да бъде разговорът за подхранката разбираем, той трябва да остава прост и логичен.

За да подберете подходящата подхранка, първо трябва да си отговорите на един важен въпрос – какво трябва да прави вашата подхранка? А ето ги и ключовите моменти:

Размер на рибата

Съобразете структурата на вашата храна и питателната стойност с размера риби, които очаквате да ловите. Например, ако ще ловите ситни бабушки, храната ви трябва да е нискокалорийна и ситна, иначе рибата бързо ще се засити.

И, обратно, подхранката за едра риба трябва да е богата на хранителни вещества, с едри частици – царевица, хляб, които задържат рибата на едно място.

Скорост, течение и дълбочина…

В зависимост от тези три фактора трябва да подберете тежестта на вашата подхранка. Когато подхранвате мястото за риболов, трябва да си представяте точно къде се намира вашето хранително петно, тъй като именно там ще трябва да ловите впоследствие.

На река или езеро, където има течение, вашата храна трябва да има достатъчна тежест, за да падне на дъното там, където вие искате. За утежняване на подхранката риболовците най-често използват глина. В зависимост от силата на течението глината трябва да бъде по-лепкава. А когато течението е много силно, за предпочитане е да се използва мозайка.

Механични свойства

Този параметър влияе на това как подхранката “работи” в точката на подхранване. Това е най-сложният, но много важен за разбиране детайл, тъй като от него зависи как рибата ще се събере и ще остане на вашето хранително петно. От гледна точка на механиката подхранката работи в две направления – хоризонтално и вертикално. Под хоризонтално действие се разбира как топките се разпадат на дъното? Стигат ли топките до дъното цели, след колко време се разпадат и образуват ли купчинки на дъното?  Разпада ли се топката бавно по пътя към дъното? Колко време отнема разпадането? Вие можете да разберете много за своята подхранка, ако хвърлите една топка на плиткото пред себе си и да наблюдавате какво се случва. Ако забавите разпадането на топките, вие ще получите процес на освобождаване на хранителните частици, който може да продължи няколко часа.

Вертикалното действие на подхранката е да се установи как тя работи в слоевете вода. Знаем, че храната може да образува облак във водата, докато потъва към дъното – ето това е вертикално действие. Вие искате частиците от подхранката да потъват към дъното по-бързо от падащата топка? Вие искате цялата подхранка да падне на дъното във вид на облак?А колко много риболовци дори не предполагат, че подхранката може да работи и по друг начин от дъното към повърхността. Активните фракции, такива като млян коноп или слабо овлажнени частици от подхранката, могат да изплуват към повърхността в момента на разпадането на самата топка. Това удължава ефекта на облака и може да привлече рибата в зоната за риболов и по-късно след подаването на храната.

Щом веднъж сте се замислили над тези аспекти на подхранката, вие вече можете да подбирате онзи вариант на хранене, който ви е необходим. Подбирайте го логически, прочетете инструкциите на пакета с храните, които използвате, и най-важното – задайте си въпроса ще работи ли това така, както искам. Винаги се налага да мислите за сместа. Пръстта е един добър пример. Тя може да добави необходимата тежест, а също да измени питателните свойства на вашата подхранка. Затова ако пръстта е 80% от вашата храна,останалата част може да бъде и много питателна, независимо от сезона.

Подсказка

Стремете се да подготвяте логически смеси. Повечето от водещите риболовци използват достъпни фирмени подхранки, като ги комбинират, за да достигнат този или онзи ефект. Например, ако искате да ловите бабушка на река, смесете един пакет подхранка за бабушка с два пакета храна за река. Добавете малко глина, която ще утежни вашата смес и ще забави измиването на подхранката по течението. Така вие ще получите логическа смес.

Смесване на сухата подхранка

Подхранката е смес от различни частици. Bread crumbs (галета) формира основата на повечето подхранки, но към нея се добавят различни компоненти. Някои от тях са мазни и влажни като coprah (копра), други са печени като hemp (коноп). Някои са твърди като ground corn husk (царевични отсевки), други са меки като ground coconut (млян кокос). Някои частици набъбват при овлажняване, други не. Но всички тези компоненти работят с различна скорост, когато подхранката се овлажни. Ключът за получаване на правилната смес е да отделите на това достатъчно време. Преди да започнете да овлажнявате вашата подхранка, смесете предварително всички сухи ингридиенти.

1 thought on “Още и още за магията на подхранката

  1. Този параметър влияе на това как подхранката “работи” в точката на подхранване. Това е най-сложният, но много важен за разбиране детайл, тъй като от него зависи как рибата ще се събере и ще остане на вашето хранително петно. От гледна точка на механиката подхранката работи в две направления – хоризонтално и вертикално. Под хоризонтално действие се разбира как топките се разпадат на дъното? Стигат ли топките до дъното цели, след колко време се разпадат и образуват ли купчинки на дъното? Разпада ли се топката бавно по пътя към дъното? Колко време отнема разпадането? Вие можете да разберете много за своята подхранка, ако хвърлите една топка на плиткото пред себе си и да наблюдавате какво се случва. Ако забавите разпадането на топките, вие ще получите процес на освобождаване на хранителните частици, който може да продължи няколко часа. Вертикалното действие на подхранката е да се установи как тя работи в слоевете вода. Знаем, че храната може да образува облак във водата, докато потъва към дъното – ето това е вертикално действие. Вие искате частиците от подхранката да потъват към дъното по-бързо от падащата топка? Вие искате цялата подхранка да падне на дъното във вид на облак?А колко много риболовци дори не предполагат, че подхранката може да работи и по друг начин от дъното към повърхността. Активните фракции, такива като млян коноп или слабо овлажнени частици от подхранката, могат да изплуват към повърхността в момента на разпадането на самата топка. Това удължава ефекта на облака и може да привлече рибата в зоната за риболов и по-късно след подаването на храната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.