Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на щека и фидер -

Риболов на щека и фидер

По-лесно е да се лови с два метода зле, отколкотто с един – добре, особено при платика, но Роб Перкинс ( Rob Perkins) има отговор. Следвайте неговия съвет и максимизирайте потенциала на вашия участък с комбинирана атака на шека и фидер.

 

Що се отнася до риболов на платика, съм кръгла нула (пълен некадърник) ! Този ред може да

ви изглежда малко странно а начало на разказ за риболов на платика, но  честно казано , си е така. Аз съм от онези рибари, които направо изгарят от нетърпение да се докопат до щека или ваглер – не ловя на фидер, просто нямам това търпение! Струва ми се, че старата приказка „По-добре един добър мач, отколкото два лоши” никога не ми помага!

Когато преди около 10 години се присъединих към моя стар отбор Matchman Supplies трябваше да се усъвършенствам, though, защото по онова време нашата East Midlands Супер лига всяка година включваше по два кръга на баластиерите в Атънбъро – страхотно място за платика.

Макар и да се счита основно за водоем за платика на фидер, установих че щеката също е ефективна  (и доста по привлекателна), особено в началото на мача. Мятаните на 13 метра топки създадоха кратък „проблясък” на водоема и рибата се ловеше бързо и лесно за около час или два.

Само дето повечето хора  подхождат към водоема като започват на фидер, на който отделят поне два часа преди да се прехвърлят на щека. Макар и наистина да хващат риба,  все пак губят от оптималното време за щековата линия.

Това ме накара да се замисля … може би бих могъл отначало да започна на щека, като някак оставя фидер линията за по-късно? В крайна сметка, просто да създам участък за „бонус-риба”, по същия начин, както бих направил на канал.

Планът ми се заформи. Аз щях да започна мача по горе-долу същия начин като всеки друг  -дузина топки дъна захранка хвърлени при върха на щеката, последвани от  дузина фидера стръв на фидер линията. Голямата разлика е в това, че монтирах два пръта за фидер – нормална пръчка, с която да ловя, и една по-тежка, с която да захранвам . Щях да започна мача на щека и през повечето време да се радвам на улов от скимери, бабушка и ‘английски’ хибриди още от първото замятане. Щях да половя около 20 минути и след това да спра, да взема резервната си пръчка и да метна два фидера стръв в резервния ловен участък и след това да се върна на щеката. Щях да продължа да ловя на щека по този начин, като спирам на всеки 20 минути, за да подхраня участъка на фидер. След това щях да се откажа от щеката, ако намалее или напълно спре да кълве или ако някой от съседните състезатели улови платика- две.

На теория планът звучеше доста ефективен и още при първия ми опит спечелих пари от него. Тъй като непрекъснато се класирах сред първите в секцията, това се отрази и на отборното ми представяне. Дори  с него успях да спечеля кръг от Супер Лигата с девет платики и наръч скимери с общо тегло 25кг

Може би най-добрият пример е тренировъчният мач, при който изтеглих на Lagoon One. Започнах мача на щека и резултатът беше солиден! Улових около 7кг още през първите два и половина часа докато съвсем не спря да кълве, докато рибарите около мен само зяпаха върха на щеката за едното нищо. Постепенно се прехвърлиха на щековите линии, но беше прекалено късно и уловиха само по някоя случайна риба. Аз смених на фидер, като бях подготвял участъка с хвърляне на топки през целия мач и за около 90 минути върхът започна да се върти. Извадих седем платики, които добавих към уловената по-дребна риба и кантарът показа 41lb . Това бе достатъчно за трето място в общото класиране, а и се забеляза защото риболовците около мен бяха хванали само по няколко фунта.

Най-важното от този метод е чифт идентични макари, така че да може да съвпада броят обороти на манивелата на макарата.  Монтирах на „ловящата” пръчка 41b линия за макара (не съм фен на шнура), както12ft средна фидер пръчка. След доста експерименти открих че правата примка е най-добрият начин за закрепване на фидера.

Харесва ми когато броя до 5 или 6 преди оловото да падне на дъното на Атънбъро. Установил съм, че това е около 3м дълбочина, която от опит знам, че е най-добрият шанс да се намери платика на това място. Да се надяваме, че ще замятам за кратко, ако това се окаже единственото място с такава дълбочина. Ще ловя и на по-плитко от това, ако намеря такова, но ще избягвам всичко по-дълбоко – преброяване от 12 до 15 определено е не!

След като намеря подходящата дълбочина, отчитам броя на оборотите на макарата (на участъка, на който съм днес, те са 45).

Фидерите, които всъщност използвам, са Fox Finned, със сменяема тежест. Те не увеличават обхвата на замятане, но определено летят точно и акуратно – а на мен ми трябва всякаква такава помощ във ветровит ден като този! Дължината на повода обикновено е 70см от 0.14mm Fox Micro Flus+ , прикерепен към кука Kamasan B560 с размер 16.

След това правя своя втори монтаж „за подхранване”, който е за втория, 13ft тежък фидер прът Всеки по-здрав прът става, дори и шаранджийски. Захващам малко по-късо с клипа защото когато захранвам, гледам да замятам точно пред мен. Освен това така имам възможност да замятам с „риболовния” прът , да изчакам да удари дъното и след това леко да го издърпам към мен, за да опъна повода след изпразване. С втория прът използвам същите  Fox Finned, но един размер по-големи. В самото начало,за първоначалната стръв обаче понякога използвам по-голям фидер.

Гледам участъкът за щека да е възможно най-семпъл. Ако ловите на по-високо, можете да хващате повече, но аз предпочитам да ловя положително и да ловя на дъното. Моите монтажи са плувки Fox Euro 2 с рамери от 1 или 2 грама, семпло утежнени с една оливетка и три дропера  Nol0. Дължината на повода е 25см от 0.08mm до 0.12mm Fox Micro Plus+ с куки с размери 18 до по-малките 22 от модели B511 или B560. Използвам ластик No5 или No6 през двете горни  (топ) секции на щеката.

Като при повечето големи езера, на този водоем може да има подводни течения, но вместо да се мъча да задържам монтажа, предпочитам да стоваря малко линия на дъното, като монтажът леко се подрусва (подскача)  през водоема, понякога влачейки и един от дроперите.

Сега за стръвта. Атънбъро е масивно място, за което смятам,че изисква малко по-позитивен подход и затова смесвам доста дънна захранка.За щека се смесват два пакета Dynamite Baits Silver X Bream Original и два пакета Canal & Lake, но можете да заместите част от тях с кафяви трохи, за да ви излезе по-евтино.

Сместа за фидера обикновено е пакет Silver X Bream и половин пакет Green Swim Stim , но напоследък опитвам с равни части Bream и Tiger Nut Stick Mix. Установих, че новите пелети Dynamite Tiger Nut са брилянтни за скимери, така че изглежда логично да опитаме да опитаме лепкавата смес за дънна захранка the stick mix for groundbait. Ново е за мен, но се справих доста добре.

Нося по доста кастери и за двете линии и днес имам 2кг от тях. Освен това и за двете линии имам мъртви бели червеи, червеи, скуат и микропелети за фидера. Освен това имам живи бели червеи за куката и натопих някои от тях в отделна тавичка с Marine Halibut Pellet Oil. Ароматизираните бели червеи стават атрактивно мазни и винаги има смисъл да се пробва.

За сместа за фидера нарязвам в кутията за захранка една голяма шепа червеи и добавям доста кастери, мъртви бели червеи, скуати и малко микропелети; соковете на червея изглежда убиват скуата и той бързо спира да се бори. За всяко замятане просто загребвам с фидера от сместа и затапвам от двете страни с дъна захранка.

Този метод е много прост и ефективен, за да се поддържат успоредно както ловен участък за щека, така и за фидер, с оптимално време за всеки.

Когато превключвам на щека, прилагам 20-минутното правило за подхранка на другия участък.

Опитвал съм този подход и на други водоеми като Earlswood Reservoir, Codnor Park и съвсем неотдавна – на Frisby Pits в Лейстършър ( Leicestershire). Освен това има значение как обикновено реагира щековият участък. Например, в Earlswood на бабушката обикновено й трябва време да се установи на щековата линия така че реших, че ще е най-добре да подхраня фидер участъка и след това да започна на фидер. Щях да хвърлям кастери в щековия участък, за около час, в зависимост от това какво става на щековата линия. Когато накрая се прехвърлих на щека, отново въведох 20-минутното правило за подхранване на другия участък. Важна част от този метод е да сте наясно какво става около вас. Това ви дава възможност да вадите риба през цялата сесия, която хвърляте по едно око на близкостоящите рибари, за да видите дали някой не вади платика.

Днес стоя на въпросния участък на езерото за уиндсърф в Атънбъро. То винаги е отговаряло на всички условия за мачове, но което е по-важно – завет от брулещия вятър!

Започнах на щека и още в началото улових скимери , като редовно подхранвах с топки с дънна захранка и кастери. На бял червей се ловяха малки риби, но когато започнах на двойка бели червеи, кастери и рязан червей, след няколко часа се появиха и по-добри екземпляри.  На щеката улових една по-едра платика за „Добре дошъл”. Упорито продължих малко по-дълго от необходимото, но успях да извадя само малка риба. Ранната платика беше обещаваща, но след това трябваше да се задоволя със скимери – както на фидера, така и на щеката.

Ако това беше истински  мач, щях да остана на щеката малко по-дълго защото ловях наистина добре. При все това трябваше да наблюдавам околните рибари за признаци на добра риба на фидер. Ако ловите един и същи размер риба и на щека, и на фидер, както аз направих днес,  щеката винаги ще бъде по-бърза. След интересна сесия завърших с около  201b дребна риба плюс две платики, та може и да е възможно все пак да ловя добре на следващите два мача?

ПРОФИЛ НА РИБОЛОВЕЦА

Име: Роб Перкинс (Rob Perkins )

Отбор: Fox Match Trentmen

Спонсор: Dynamite Baits

Възраст: 43

Професия: Пътен работник

Живее: Radcliffe on Trent

 

ДОСИЕ НА ВОДОЕМА

Име: Attenborough Nature Reserve

Местоположение: Pasture Lane, Long Eaton,

Nottingham

Контролиращ клуб: Nottingham Anglers Association.

Цена за членове ?39 на сезон

Attenborough е водоем само за членове на асоциацията 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.