Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Търсете на пазара от 20 юли до 16 август 2011 -

Търсете на пазара от 20 юли до 16 август 2011

 

БАБУШКИ И ПЛАТИКИ НА ПРОПАДАНЕ

Два месеца след като снимахме филма „Щека срещу мач” на контрастената на яз. Дъбника решихме да направим повторен излет на същото място. И така се организирахме заедно с Боян Шушлин и Дани от Респект и няколко дни след забраната акустирахме на контрастената.

Заставаме отново на същите места, като идеята ни беше да видим каква е разликата от момента преди рибата да си е хвърлила хайвера.

Още преди да тръгнем се уговаряме, че и тримата ще ловим на щека. Като аз и Дани шяхме да ползваме подхранка Van Den Eynde, а Шушлин храна Респект.

Шуши и Дани обаче се бяха подготвили и с кило торни червеи, за да търсят бонус каракудите. Аз от своя страна бях решил да акцентирам на белия червей.

И така бързичко забъркахме храните.

 

Рецептата на Папи :

2 кг G5

2кг Dynamic Feeder

1кг Superlake

 

Рецептата на Дани

Catch

Gold Pro Breem

Hi Pro Smecimen

 

Ресептата на Шуши

Респект База – тъмна за дъното

0.5кг Коноп

Респект Платика – за дохранване

Отделно глина с торен

 

Дълбочината на това място е над четири метра, така че, подхранката трябва да бъде достатъчно лепкава, за да пада до дъното цяла и едва там да започне да се разпада. Именно поради тази причина към G5, която е една от най-добрите храни на Van Den Eynde добавям два пакета Dynamic Feeder и един Superlake. Получава се перфектна консистенция. Добре би било да се добави в подхранката и малко изпънят бял червей, но за съжаление нямам подготовка за това.

Целия текст четете в новия брой на стр 7-10

PULL BUNG-ОВЕ – КАКВО И КАК

Ако сте малко объркани от pull bung-овете и puller kitо-вете, не се притеснявайте, тъй като На плувка и дъно ще ви обясни всичко!

Тефлоновата втулка ( PTFE bush) и втулките за щеки направиха революция в риболова на щека, тъй като най-накрая дадоха възможност на риболовеца да вкара ластика вътре във върха на щеката. Преди това риболовците трябваше да се справят с външни ластици, доста неугледни куки на щеката или като закачат монтажа директно към плътен връх. Нито един от тези методи нямаше да се справи с рибите, които ловим в наши дни!

Втулките за щека се подобриха още повече и след откритието на екстракторите, които помагат за ваденето на втулките, а след това беше направена и следващата голяма стъпка – втулка с вградена мотовилка за ластика.

Две други неотдавнашни важни открития направиха поредния пробив и действително промениха лицето на съвременния щеков риболов. Първото беше кухият ластик, който е по-дълготраен от обикновения ластик, разтяга се повече и се справя по-добре с по-големи риби. Дори да вземем само последните два факта, те правят кухия ластик наистина страхотен за използване просто защото понякога при морене на голяма риба излиза прекалено много ластик.  А това означава, че трябва да морите рибата с три, четири, пет, а дори и повече секции във въздуха. Това не само че е тежко и неефикасно, но може и да последва и счупване.

Така закономерно се появи pull bung-ът!

Макар и да е просто втулка с куха тръбичка през средата, за кратко време той промени начинът, по който морим рибата. Толкова просто приспособление, а ви помага да променяте количеството ластик вътре в топ кита от края на втулката, като при това ви дава възможност ефективно да регулирате опъна докато морите рибата. Предимствата са многобройни. Това ви дава възможност да се справяте с различни по големина риби, като използвате един и същи размер ластик. Освен това така можете да използвате и по-малък по размер ластик, с който да ловите дребна риба, но и с който да успеете да контролирате и някоя голяма бонус риба. По-лекият ластик в топ кита означава и по-лека и по-балансирана щека, а по-опънатият ластик намалява съпротивлението на закачената риба, което обикновено спира рибата при началния опит за бягство.

И все пак най-голямото предимство на pull bung-а е  неговата способност при морене на рибата, независимо от размера, като държите топ кита в ръка. Pull bung-овете определено могат и наистина работят с плътните ластици, но при кухите характеристиките им действително държат превъзходство.  Явно е съюз в небесата на щековия риболов!

Целия текст четете в новия брой на стр. 12-15

ТАЙНИТЕ НА ЗЕМЯТА

За да можем правилно да използваме продукта, независимо от вида му, трябва добре да познаваме неговите характеристики. Това е още по-вярно за земята – един продукт доста по-сложен, отколкото изглежда.

През последните две години земята стана незаменима част от захранката. Трябва да споменем, че тя може да изпълнява доста функции : да утежни сместа, да промени механичните и хранителните свойства, да образува повече или по-малко плътен облак, според начина на подготовка, да се вгради в брашната, да направи цвета на захранката по-дискретен на дъното и т.н. Така че не е за чудене, че производителите предлагат все по-разноообразни видове пръст, а списанията, включително и На плувка и дъно, й посвещават множество теми! Що се отнася до мен, за моя интерес към земята има множество причини. Започват от момента, в който търках банките в университета, в курса по геология и география.  По същия начин днес ще се опитам да навляза в темата, като обяснява защо речната пръст се държи по напълно различен начин от Terre de Somme. За целта трябва да умеем да разбираме добре свойствата на глините и за нагледен пример ще направя тестове, като смесвам различни видове пръст. Целта е не само да знаем какви са свойствата на даден вид пръст, но и да разберем защо е така. Както спомена Франсоа в една по-предна статия, сме в самото начало на познанията си за видовете пръст.

Доста дълго време вниманието ни беше фокусирано върху брашната, които се съдържат в захранките, като земята някак си все оставаше встрани. Време е това да се промени ! Под термина „пръст“ (земя) се крият напълно различни неща. При всички случаи, отделните видове земя съдържат четири основни съставки.

Минерали. Произхождащи от ерозията на скалите, те явно са основната съставка в почвата. Ще им посветим голяма част от тази статия.

Органични материи. Колкото по-близо до повърхността е събрана земята, толкова по-голямо е съдържанието на органични вещества. Те се състоят от разлагащи се животински и растителни вещества и именно те най-често придават цвета на земята.

Вода. Тя се инфилтрира между различните материали, от които е съставена земята. Съдържанието на вида зависи и от начина на съхраняване на земята. При всички случаи сухата земя се запазва много по-лесно от влажната…

Целия брой четете в новия брой на стр 16-26

 

ШАРАНИ И АМУРИ НА ЯЗ. ЯНА

Язовир Яна, се намира на няколко километра от Габрово в посока Севлиево. Водоемът е зарибен с шаран, бял амур, бяла риба и сом. Чудесно място да разпуснете след напрегнатата седмица.

Когато преди месец, моят приятел Ботьо ме заведе да видя язовира за първи път останах приятно изненадан. Водоемчето не е много голямо, около 60 декара, като дълбочината му покрай бреговете е около 2-3 м. Най-дълбоката точка е на стената, където стига 12м. Част от единия бряг е напълно непристъпен и има паднали дървета, част от другия бряг е обрасъл с горичка, а зеленикавата вода изглежда чудесно. Като добавим и факта, че скачаха прилични риби беше ясно, че ще дойда задължително да снимам един филм. .

И така в средата на месеца се очертаваше да снимам турнир Ловни Дол 3, реших да го комбинирам и да направя един излет и на яз. Яна.  Вечерта гостувах на моя приятел Ботьо в Габрово, където отпразнувахме рождения ден на сина му и рано сутринта бях на язовира.

Денят се очертаваше да бъде изключително топъл, така че в 7 ч вече бях почти готов с приготовленията. Росата още не се беше вдигнала, а вътре периодично скачаха риби.

Смятах да започна да ловя на щека, но ако се наложи имах готовност да премина и на мач.

Винаги започвам първо с подхранката, за да има време да поеме влагата. Бях решил да тествам една от новите подхранки на Van Den Eynde – Hi Pro Carp. Освен това смятах да тествам също така едни нови пелети за амур, както и едрите частици на Carp Zoom.

Новото Hi Pro е създадено за риболов на Meтод Фидер, но подхожда перфектно и за риболов на плувка. Тъй като смятах да не дохранвам с подхранка забърках рецепта само от три килограма. 2кг Hi Pro Carp, 1 кг Dynamic feeder и половин пакет от едрите частици на Carp Zoom. Храната се получи перфектна. Оставих я да поеме водата и се заех с такъма на щеката.

Монтирах един такъм с основно влакно 0.20мм.

Целия текст четете в новия брой на стр 36-38

ВЪПРОСИ ЗА ЦВЕТА

 

В търговската мрежа има голямо разнообразие на бели червеи – както по размер, така и по цветове. Има ли значение тази разлика при какви обстоятелства и за кои риби? Ще разгледаме детайлно този въпрос

Белият червей е най-естествената стръв… Май прекалено естествена за креативния дух на риболовеца, който винаги е в търсене на някакъв трик, с който да се увеличат шансовете за улов, да я оставят в естествения й вид. В нашите кутии бялата ларва съжителства с жълти, оранжеви, бежови, червени…пък дори и сини, зелени и флуоресцентни посестрими! Както вече сте разбрали, този месец ще разгледаме въпроса с цвета на белия червей. Дали различните цветове са търговски трик или пък е действително предимство?

Както се знае, рибите забелязват поне разликите в цветовете и нюансите. Тази способност е развита в различна степен при отделните видове. Тази разлика в цветовете допълнително се подсилва в зависимост от  дълбочината и цвета (бистротата) на водата.

Но нашите противници различават поне нюансите и разликата в интензивността на цветовете. Какъвто и да е видът риба, какъвто и да е контекстът, фактът си е факт: за рибата има разлика дали ларвата е бяла или червена. Въпросът за ефикасността на цветните ларви (бели червеи) е сложен, тъй като зависи от множество фактори. Първият потенциален въпрос за тази ефикасност е търсенето на разликата. В контекста на по-пикантния им вид, цветните ларви могат да бъдат по-лесно забелязани и погълнати. Но, внимание! Обратното също е вярно, тъй като непознатата, различната ларва може да изглежда подозрителна на рибите и те внимателно да я избягват.

Естеството и цветът на дъното са много важни, както и прозрачността на водата. Дълбочината също може да играе роля, която не е за пренебрегване, тъй като цветът избледнява с увеличаване на дълбочината. Влияние има и осветеността. Забелязва се, че червената ларва е по-ефикасна при мрачно време и това обяснява факта, че нейният най-голям рандеман е през есента и в края на сезона, а също и защо толкова се цени от британските риболовци, които са свикнали да се движат сред кал и ситен дъжд.

Целия текст четете в новия брой на стр 40-46

ОЧАКВАЙТЕ ОТ СЛЕДВАЩИЯ МЕСЕЦ ПОВЕЧЕ СТРАНИЦИ НА СЪЩАТА ЦЕНА


  

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.