Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Търсете на пазара от 19.04 до 17.05.2011 -

Търсете на пазара от 19.04 до 17.05.2011


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СЪДЪРЖАНИЕ НА БРОЯ :

Match News 5

Новини и Клюки

 

ЩЕКА СРЕЩУ МАЧ

От едно известно време в интернет пространството се водят дебати за това, че във филмите по Хоби ТВ се показват риболовни излети само с вносни подхранки. За да уважим желанието на зрителите и читатели, както и да разчупим стереотипа решихме да направим един излет с българска подхранка.

Действието се развива на контрастената на яз. Дъбника, където по това време на годината традиционно върви перфектен риболов на бабушка, каракуда и платика.

И така решаваме да снимаме един филм заедно с Боян Шушлин от спортен клуб Респект. Идеята е, без да правим състезание да противопоставим две български храни – Респект и новата подхранка на ФилСтар.

Боян Шушлин решава да лови на мач, докато аз залагам на риболова на щека. На пръв поглед методите за напълно различни, но имахме по-особена идея. И така започнахме подготовката за риболова. Наблюдавайки наклона на брега прецених, че ще има достатъчно дълбочина и реших да ловя на 11м. Пуснах един такъм с плувка 1г на четвърто коляно и с изненада установих, че е е по-дълбоко. Монтирах една плувка 1.5г на пето коляно и дълбочината ми пасна перфектно – около 4.50м. За начало сложих един повод 0.12 с кука Кamasan B 611 № 14. Малко грубичко, но имах идея на потъря бонусите на торен червей…

Четете целия текст в новия брой на стр. 7-10

В КОЖАТА НА ФРЕДЕРИК БЕРНАР

Всяка година се сформират нови състезания или пък се променят според предпочитанията на риболовците. Но за всички нас отборният риболов има съвсем друг привкус от индивидуалните състезания. Повече подготовка, повече лични инвестиции и повече мотивация често са водещите фактори към една обща цел: да се грабне титлата на шампион на Франция в клубните турнири.

Миналата година състезанието се проведе в  Sireuil (Сирьой), на брега на река на река Charente (Шарант). На отбора на Sensas Armeti?res на Mathieu Vilain с неговите три титли – шампион на Франция и на световен шампион за 2010 г. може да се противопостави само опитен и редовно състезаващ се отбор. В интригата се включи отборът Sensas 87 , който беше наточил шпага с 33 точки от общо 100. Освен, че са отбор, те са група от 10 приятели, които са едновременно свързани и допълващи се един друг.

Този клуб бе създаден през 2000 г. от Christophe Nougier (Кристоф Нужие) и Franck Hemery (Франк Емери) с цел да събере страстни риболовци, които да развиват риболова, което често се оказва възможно най-вече в екип. Този резултат от Сирьой изглежда логичен, като се има предвид опита натрупан на шампионатите на Франция през последните години – две трети места през 2001 и 2005 г. и едно второ място през 2002 г. Отборът е сборен и е съставен по време на обичайните състезания както през сезона, така и през зимата , когато трябва да пренебрегнеш доста елементи, за да се явиш на отборно състезание при дъжд, вятър и сняг… Да не говорим,че намирам Fr?d?ric Bernard (Фредерик Бернар) и отбора му точно при такива мразовити условия, на кръг от състезанията на Sensas в P?rigueux (Перигиьо), квалификации за Супер финала през 2011 г…..

Четете целия текст в новия брой на стр. 12-20

 

РАЗСТРЕЛ НА ПРОЛЕТНИ ШАРАНИ – НАКАЗАНИЕТО

Има ли нещо по-хубаво от 15-20 шарана на щека през ранна пролет? Разбира се че има – 32 шарана на щека през ранна пролет!

Последния път, когато ходих за риба на Войсил извъртях изключително срамно капо. Бях адски депресиран, защото рибата се беше събрала на едно място в язовира и не искаше да мръдне от там. Не ми помогнаха дори мантри от рода на „Само който не ходи за риба не е капо“ или „Не винаги най-добрите стават първи“.

Та, след онова срамно капо, се заканих да накажа много лошо шараните следващия път. И така на 2 април кацнах благополучно на язовира почти по икиндия, около 11ч, тъй като се наложи преди това да отскоча до Пловдив. Още по пътя знъннах на Ники, който беше там от ранни зори. Каза ми, че има извадени 6 шарана. Можете да си представите как натиснах педала на газта след тази информация. Когато пристигнах Ники вече водеше с 8 шарана, а бяха дошли и други двама приятели –  Снупи и Камен. Добре че Снупи беше довел приятелката си, защото аз си бях забравил фотоапарата и се наложи тя да снима. И така започнах скоростно разпъване на щеката и монтиране на куфара. Бях много превъзбуден, защото докато се монтирам и Ники хвана още два шарана. Реших да ловя на 13м, с опция, ако се наложи по-късно да вляза и на 14.5м. Прецених, че след като Ники има извадени десет шарана, рибите са достатъчъно активни и няма смисъл да се финосвам. До предната седмица рибите бяха мудни и почти не се опъваха. Сега обаче се виждаше че не е така. Затова монтирам един шарански топсет, на който съм монтирал кух зелен ластик на Preston Innovations. Решавам да стартирам и с по-груб такъм, като зная, че винаги мога да го сменя, ако нещата се променят. Монтирам една линия с основно влакно 0.18мм. Плувката е 0.75г, а отежнението групирано до повода….

Четете целия текст в новия брой на стр. 21-23

Тайните на шампионите 24-32

Линии за английски риболов

 

Добра покупка 33

Най-доброто на най-добра цена

 

ДАРЪН КОКС : БАЛАНСИРАНЕ НА ПЛУВКИТЕ ЗА ЩЕКА

Как утежнявате антените на вашите плувки за щека – да се виждат напълно или само върхът? Кокси обяснява какво трябва да правите при различните условия, с които ще се сблъскате през сезона

Наскоро си говорехме с Уил Рейсън за това колко деликатно кълвеше на Зимния фестивал в White Acres. Така ми дойде мисълта за това как утежнявах плувките и колко различно е правилото що се отнася доколко да се показва антената по всяко едно време. Когато се замислих сериозно, това направо завладя ума ми!

Има толкова и най-различни обстоятелства като условия, методи, видове и т.н., според които правилата се променят. Все пак има и някои „златни правила” , които трябва винаги да следите.

Преди години, още като бях млад, докато наблюдавах как се храни елецът на река Wharfe, съм установил колко е важно правилното утежняване на плувката до определена степен на потъване на антената. Тогава зяпах от моста риболовците, които си бяха купили еднодневни риболовни билети, а понеже водата беше бистра, се виждаше всичко. Това, което ме учудваше, беше, че те замятаха плувките – стик, хвърляха отгоре по малко бял червей и на всяко подсечено кълване имаше по 3 или 4, които не бяха видели.

През повечето време рибата поемаше стръвта от куката в устата си и когато усетеше и най-малкото съпротивление, веднага я плюеше. Това изплюване обикновено съвпадаше с потъването на плувката независимо от последващата реакция – такава беше скоростта на стръвта. Да не говорим, че понякога това въобще не се показваше на плувката …

 

Четете целия текст в новия брой на стр. 35-37

Шарани на дъно 38-39

Голямото дебнене

 

Дейв Харел                                                  40-43

История на риболова с щека

 

Тактика                                                         51-53

Конопът – адското семе

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА ЛИНИЯТА

Това да имаш добра линия е също толкова важно, колкото да имаш добри захранка и стръв. Времето, отделено за педантичното приготвяне на монтажа, е гаранция за успех.

 

За да се радваме на успех при риболов на плувка и дъно, трябва да вземем предвид множество фактори. Но има един от тях, който е от първостепенно значение – линията.

Именно от нея получаваме визуалния сигнал за подсечка. Именно чрез нея осъществяваме контакт с рибата. Така че начинът, по който сме се отнесли към това, определя доколко ще успеем- или не. За подготовка на линията е необходим минимум материал.

За да монтираме една добра линия, плувката трябва да е съобразена с риболова от гледна точка – място, течение, дъно, евентуален вятър…На канал изборът обикновено се спира на тумбести, плоски плувки или на онези, които наричаме „стрелички” (дартс). Задължително е да притежаваме тези три вида плувки, тъй като те позволяват да се реагира на всякакви ситуации при риболов на канал, независимо дали е голям или малък.

Плувка дартс – голяма чувствителност

Що се отнася до тумбестите плувки, за предпочитане са тези с формата на капка вода или круша, с относително дълъг кил от метал, който да осигури стабилност и чувствителност при течение или вятър. Плоските плувки от своя страна са по-подходящи за риболов при голямо течение. Независимо дали става дума за риболов на изтичане или със задържане, тяхната ефикасност едва ли има нужда от доказване. Да не говорим, че това важи дори и за онези с малкия грамаж.

Последният вид, който е еталон за риболов на бабушки, поне за Севера, е плувката с форма на стреличка. Тя е тънка, с метален кил и фина антена…

Четете целия текст в новия брой на стр. 54-57

 

На DVD в новия брой можете да гледате : 24 часов маратон на щека – Турнир Ловни Дол 2


 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.