Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Французите за подхранката - част 14 -

Французите за подхранката – част 14

Каква да бъде подхранката за река

Риболовът, както и подхранката, се различават коренно в бавно течащи води, не по-широки от 10-15 м, и в големи мощни реки от типа на Дунав. В първия случай подхранката много прилича на онази, която се използва на закрит водоем. Във втория случай обаче се използват специални храни, за да не се вайкате после над резултатите от улова.

Французите за подхранката - част 14
Французите за подхранката - част 14

Преди всичко трябва да знаете, че ако на езерото са ви били достатъчни 2-3 кг подхранка, за риболов в голяма река това количество следва да се увеличи поне два или три пъти. Течението и особено наличието на гъста риба задължително налагат използването на такива количества храна, като обаче трябва да се отбележи, че пръстта в тази подхранка може да достигне до 50%.

Несъмнено трябва да се подготви лепкава смес, като в състава й да влизат средно едри частици. Различните добавки от рода на AROMIX са много ефективни за бързо събиране на рибата върху хранителното петно. Дори при използването на лепкава храна понякога през лятото добри резултати дава използването на светла подхранка, правеща лек облак. Той именно ще събере рибата върху петното малко по-надолу по течението.

Начинът на овлажняване на подхранката за риболов на река е другият важен момент. За разлика от овлажняването на храната в езера или за риболов на повърхността речната подхранка трябва да се овлажнява много умерено. Най-добре е овлажняването да се раздели на три части, а не на две, както е при другите подхранки. Освен това чистата храна трябва да бъде леко преовлажнена, преди да бъде добавена пръстта. В противен случай подхранката бързо се превръща в лепкава кал. Ако все пак ви се наложи да добавите вода в храната, задължително използвайте пулверизатор и щателно я разбърквайте. Не забравяйте да прекарате подхранката през едро сито в голяма бака.

Оставяйте следи

Подхранката, която оставя следи, дори и дънната, много често е изключително ефективна при риболов на река. За целта вие можете да използвате различни продукти. Разтвореното царевично брашно във вода оставя лек млечен облак, ако течението не е много силно. Друг вариант е да се добави в подхранката 15-25% боя – Bremes jaune tracante или жълта влажна глина (argile jaune humide). Изобщо цялата серия бои на SENSAS – Tracix е изключително удачна. Боите са в различни цветове и се използват за различни видове риба. Оранжева – за риболов през лятото за едра риба, червена – за кефал и червеноперка, жълта – за дънна едра риба, бяла – за платика и уклей, черна – за риболов през зимата и пролетта, кафява – за червеноперка, и лимонено жълто – за едра риба.

Правете храната лепкава

За да бъде подхранката ви подходяща за течение, както вече казахме, тя трябва да бъде лепкава. Основният компонент за тази цел е PV1. Освен това обаче можете да добавите бисквита, пшенично брашно или лепило за червеи.

Приготвяне на подхранката за риболов на река

Размесете пакетите подхранка в бака и ги разбъркайте добре. Намокрете отделно около 1 кг царевично брашно и го оставете за 10-15 мин. Сместа ще набъбне и след това с нея овлажнете основната подхранка. Пресейте храната веднъж, за да отделите едрите частици. След това добавете още малко вода, за да получите леко преовлажнена смес. Едва тогава добавете пръстта, която трябва предварително да бъде овлажнена и пресята. След като дръпне малко влага, прекарайте сместа през едро сито и добавете необходимите добавки: ароматизатори, червеи…

Рецепти

Базова подхранка за средни реки.
40% 3000 Gros Gardons
30% 3000 Riviere
10% PV 1
20% terre de riviere
+ Gardonix gros, gardons или Frutix (1 пакет на 3 кг подхранка) или Aromix gros gardons (да се разтвори във вода в пропорция 10 до 25% от обема)

За едра риба в големи реки
20% 3000 Riviere
20% Super Fond
20% 3000 Carpe
10% царевично брашно
30% terre de riviere (+ 10% при наличие на силно течение)
+ Brasemix, Domix или Carpix ( 1 пакет на 3 кг подхранка)
или течен Aromix brasem или Carpes

Подхранка за бавно течащи реки
40% 3000 Gardon
20% 3000 Fond
20% 3000 Etang
20% terre de riviere
+ Gardonix gros gardons или Frutix (1 пакет на 3 кг подхранка) или Aromix gros

Някои специфични видове риболов
Риболов на кефал и мряна в бърза и плитка река
50% 3000 Barbeaux (или Barbeaux fromage)
20% царевично брашно
30% terre de riviere
+ Barbix (1 пакет на 3 кг подхранка)
Риболов на кефал
50% 3000 Mulets
20% Carpes (mouture fine)
+ terre de riviere в зависимост от силата на течението. Топките трябва да са малки и силно стегнати.

Риболов на платика
30% 3000 Fond
30% 3000 Bremes
10% 3000 Carpes (mouture fine)
10% царевично брашно
20% terre de riviere
+ Bremix, Brasemix или Domix (1 пакет на 3 кг подхранка),
а течният Aromix Bremes или се разтваря във вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.