Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Французите за подхранката - част 13 -

Французите за подхранката – част 13

Французите за подхранката - част 13

Французите за подхранката - част 13

ВИДОВЕ БРАШНА И ВЛИЯНИЕТО ИМ ВЪРХУ ПОДХРАНКАТА

Когато приготвяме подхранка извън нейния технически облик – вкусов и питателен, трябва винаги да се държи сметка и за видимия аспект. Той включва цвета на сместа и какъв облак прави. Това е от особено значение най-вече при риболов на уклей при повърхността, но и при някои риби на дъното.

Французите за подхранката - част 13
Французите за подхранката - част 13
Зимата е подходящ сезон за риболов на уклей, който се появява в големи количества в спокойните води и при бързеите по реките. Това става през юни и юли, тъй като това са единствените места, където може да намери храна, а не защото си хвърля хайвера. Уклеите нямат размера на шараните и затова не им е възможно да живеят дълго време на студеното, тъй като не притежават достатъчно мазнини в резерва. В най-студените дни на януари и февруари те се осмеляват да отидат на повърхността, за да поемат малко топлина от слабите слънчеви лъчи. Като се има предвид техният малък размер, трябва да се използват храни от много фино брашно, като това не означава слабо хранителна смес, а по-скоро такава, която прави облак. Понякога, за да привлечем рибата отдалече и да не пробудим нейното недоверие, трябва да използваме именно такива фини смески. В една бистра вода, осветена от слънцето, е естествено, че уклеят ще кълве много по-добре, ако вашият силует и поднасяне на линията са добре прикрити от един траен хранителен облак. По-голямата част от смеските и брашната, предназначени специално за уклей, са със светъл цвят, но не трябва да забравяме, че понякога една кафява храна е по-подходяща. Никога не се колебайте да направите многобройни тестове. Аз лично предпочитам да работя с бяла или жълта смес, когато водата е бистра или слънчева. А тъмната е за предпочитане, ако водата е мътна или времето е облачно.
1. La gazelle
Това брашно е много леко и високоценено от всички риболовци на юг и запад. Касае се за производно на sous-produit на брашно от жито, което е много рехаво, бедно на протеини и със слаба хранителна стойност. Това брашно съществува под естествена форма или препечено. Единствената разлика между естественото и препеченото е цветът – по-светъл и по-тъмен. Това брашно има силно разпръскващо действие и с негова помощ можете да разбивате и най-твърдите топки. Това го прави подходящо за използване и при дънна подхранка. Така или иначе трябва да знаете, че La gazelle изплува на повърхността, което позволява да се привлекат рибите от по-далечно разстояние. Но пък рискувате да ги разпилеете в различни слоеве на водата. За рибите на повърхността La gazelle позволява да се направят смески или подхранки, които достатъчно бързо да се разпадат още при докосването на повърхността на водата, като същевременно се хвърлят на голямо разстояние. Това брашно няма никакво облачно действие. То може да се причисли към тъмните или светлите подхранки. Поставайте 10% La gazelle за риболов на дъното и 20% при риболов на повърхността. Това се отнася за стоящи води, канал или бавна река.
2. Le manioq – брашно от маниока
УКЛЕЙ ЗА КАНАЛ
3 части бисквита
2 части царевично брашно
1,5 части La gazelle
1 част ядка от кокосов орех (бяла)
1 част сухар
1 част грес от царевица
То се получава чрез смилане на сушения корен на това тропическо растение, чието нишесте или сок дава известната маниока. То е доста хранително и лепливо, понеже е богато на мазнина и скорбяла. Брашното от маниока е много поливалентно и може да се използва както за стоящи водоеми, така и на течаща вода. За подаване на голямо разстояние и за близка дистанция можете да го добавите към своята стръв. Добре е да се подава като супа или по-сухо…
Брашното е бяло на цвят, леко сивее и създава един доста траен облак. Неговите основни характеристики са: богато хранително съдържание и силно облачно действие. Това брашно е особено подходящо при риболов на гъста и активна риба. Когато рибата не е активна и гъста, по-добре е да се използва оризово брашно, което е по-малко хранително. Брашното от маниока може да се включи и в състава на храната за дъно, основно при риболова на платика. Знаем, че платиката е много чувствителна към ясните видими следи. Освен този ясно видим облак, маниоката притежава и един вкус, който е доста привлекателен за рибите, благодарение на мазнината, която съдържа. Нейното лепливо действие може да бъде преимущество при риболов в дълбоки води и бързеи. Поставя се по 10% при риболов на повърхността и 15% за дъното.
3. Брашно от пашкули на копринена буба.
ПЛАТИКА НА РЕКА
4 части стрита хлебна кора (жълта)
2 части пита от царевица
1 част мазен фъстък
1 част маниока
1 част медена питка от ръж с подправки
1 част сладка галета
Всеизвестно е, че италианците са най-добри при риболов на дребна риба, но малцина от тях щяха да имат своите успехи без това брашно. То се добива от изсушени и стрити на прах какавиди. Това е едно животинско брашно, много богато на протеини. То има много силно действие, но изобщо не образува облак и притежава силен и характерен мирис. Брашното от пашкули на копринена буба е превъзходно допълнение към всяка повърхностна подхранка, въпреки че не образува облак. То е подходящо най-вече за зимата, тъй като рибите в този момент са в търсене на една храна със силна и енергетична стойност. Ако това брашно е малко използвано, без съмнение това е миризмата, която е доста силна и неприятна. Много риболовци предпочитат да работят със сладки или плодови миризми, забравяйки, че вкусът на рибите не е точно като нашия. Освен за уклей, това брашно е много подходящо при риболов на големи червеноперки, дори и лин. Подходящо е да се използва най-вече на канал и бавна река – 10% за повърхността и 15% за дъното.
4. La fluerette
ЧЕРВЕНОПЕРКА НА БАВНА
РЕКА
3 части стрита хлебна кора (рижава)
2 части PV1
1,5 части ядка от кокосов орех
1 част тор от гълъби
1 част пашкул от коприна
1 част печено конопено семе
УКЛЕЙ НА РЕКА
3 части галета
1,5 части ядка от кокосов орех
1 част качамак
1 част фъстък (печен)
1 част копринен пашкул
1 част фин грис от царевица и пясък
Това брашно се използва в сладкарството, за да може по-лесно да се извадят сладкишите от формите. То е получено от смилането на прах на костилки на плодове – череши, маслини и др. La fluerette е с неутрален цвят и изключително силно облачно действие. То не притежава никаква хранителна стойност и позволява подхранката буквално да „избухне“ на повърхността. Противно на La gazelle, тя не се качва към повърхността, ако я хвърлите с дънна подхранка. Това е едно качество, достатъчно интересно и успешно, когато се използва за ловене върху много тинесто дъно. La fluerette не представлява интерес за рибите като вкус или хранително съдържание и има само механична стойност – да разпръсне топката. Използва се 10% за дъно и 15% за повърхността.
5. Брашно от грис
УКЛЕЙ НА ЕЗЕРО
3 части галета
2 части фин фъстък
1 част качамак от царевица
1 част La fluerette
1 част грис от царевица – фин и пясък
Става дума за едно брашно, направено от смилането на грис. Той е с много бедно хранително съдържание и добро разпръскващо действие на топката. Характерно за това брашно е, че поглъща много вода, така че ви съветвам да се намокри силно подхранката още в началото, но да внимаваме, за да не я преовлажним. То създава облак и не е особено ценено от рибите и точно като La fluerette неговата роля е чисто механична. Възможно е да се използва в подхранката за дъно, но в пропорции както при La gazelle. Трябва да се знае, че това брашно изплува системно към повърхността. Това позволява да се използва при ловене на риба през пролетта или лятото, когато рибите се намират в средния слой на водата и е много трудно да ги задържиш на дъното. Слага се в храната 20% за повърхността и 15% за дъното.
6. Брашно от ориз
ДРЕБНИ ПЛАТИКИ В ЕЗЕРО
3 части стрита хлебна кора (жълта)
1.5 части качамак от царевица
1 част трето качество брашно
1 част epiceine
1 част жълто от Холандия
1 част сладка галета
То се получава от много фино смилане на оризовите зърна и притежава едно от най-силните облачни действия. Щом докосне водата, то оформя рехав бял облак. Има слабо лепливо действие, но в замяна на това съдържа голямо количество скорбяла, което го прави богато на хранителни вещества, а същевременно е изключително фино. Ето защо това брашно не се приема като обикновена добавка, а се използва и при някои рецепти като пълнеж. То може да се добавя до 25% от съдържанието на храната, най-вече ако желаете да ловите с преовлажнена храна. Брашното от ориз се ползва в съдържанието на подхранката за платика в същите пропорции както брашното от маниока. Има малко места, където това брашно е ефикасно, но където действа, резултатите са зашеметяващи. Брашното от ориз дълго време запазва качествата си, при положение че го пазите на сухо място. Добавя се 10% за дъно и 25% за повърхността.
7. Брашно от корк
УКЛЕЙ НА РЕКА
3 части галета
2 части брашно от ориз
1 част грис от царевица
1 част фин фъстък с анасон
Трябва да се отбележи неговата изпаряемост и лекота. Това брашно рядко се продава на кило, по-често е в торбички от 200-250 грама. Безполезно е да се коментира неговата плуваемост и нулевата му хранителна стойност. То се използва за риболов на повърхността при риболов на уклей и червеноперка, а също така в средния слой за малки платики. Брашното не попива много вода и е доста деликатно за използване. Не се препоръчва на риболовците, които не владеят перфектно всяка от съставките на своята подхранка. То може да се поставя до 7% за средния слой на риболов и 10% за повърхността.
Без да навлизаме в подробности и приказки, за категориите на прибавяне можем да кажем, че съществуват още голям брой брашна, които можете да използвате в своите подхранки за да реагирате върху една или друга точка на тяхното действие. Те рядко се знаят и се използват само от някои специалисти, които познават точно в какво време и в какви пропорции да ги използват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.