Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
7 правила при подхранване -

7 правила при подхранване

7 правила при подхранване

7 правила при подхранване

За приготвянето на правилната подхранка не е достатъчно да знаете нейния оптимален състав и съотношението на компонентите.

7 правила при подхранване
7 правила при подхранване

Под правилна подхранка се разбира подхранка, която работи най-ефективно в даден водоем. За да въздейства правилно на рибите, храната трябва не само да бъде правилно подбрана по компоненти, но и правилно приготвена и правилно използвана. Приготвянето на подхранката, това е кулинария от висша класа. Не е възможно да се предадат с думи всички онези нюанси, на които трябва да се обърне внимание при приготвянето на подхранката. Но все пак съществуват определени правила при приготвянето и.

Повечето от риболовците ползват готови подхранки, купувани от магазина. Винаги настъпва обаче един момент, когато по информация от приятел ние чуваме за добри резултати, след като в храната е бил добавен някакъв секретен компонент. И тук влиза в сила правило № 1.

ПРАВИЛО N1

Независимо дали допълнителният компонент е прахообразен или на маслена основа, винаги е добре да го добавите в подхранката няколко часа преди излета или предишната нощ. Така ароматът ще попие в храната и няма да бъде отмит, след като подхранката попадне във водата. Ако вашата „секретна“ добавка е под формата на воден разтвор, тази тактика е неподходяща, тъй като основната част от подхранките са на база на галетата. А те ще се овлажнят и бухнат, ако бъде добавено нещо течно предишната нощ. Добавете няколко милиграма от течния ароматизатор във вода и с него разбъркайте част от подхранката. След това пресейте през сито и ароматизираната смес омесете с останалата храна. След основното овлажняване оставете храната да изпръхне. След това доовлажнете и добавете глина или червеи, ако е необходимо.

ПРАВИЛО N2

Никога не добавяйте в подхранката много вода. След това тази грешка трудно се поправя. С добавянето на суха смес това се поправя, но обикновено трябва да се добавя по много. Така обаче ще имате подхранка, която ще ви остане в излишък. От тук следва и следващото правило.

ПРАВИЛО N3

Никога не разбърквайте всичката суха подхранка, която имате. Винаги трябва да имате запас, ако разводните прекалено много вашата храна.

ПРАВИЛО N4

Ако вие ще добавяте в подхранката вердевас или червеи, имайте предвид, че те ще направят вашата храна по-рехава. Това се отнася особено за вердеваса, ако е в съотношение повече от 100 г за килограм. Червеят при всички положения разбива топките бързо. Затова е добре той да бъде добавян непосредствено преди хвърлянето на топката.

ПРАВИЛО N5

Когато оформяте топките, е добре да са еднакви по размер. Така ще можете да ги подадете в концентрирана окръжност около вашата плувка. Това важи особено ако ловите на „английски риболов“ и стреляте храната с прашка. Точността се постига само с оформянето на еднакви по размер топки.

ПРАВИЛО N6

Подхранването трябва да става на диаметър не повече от 1 м. Често обаче рибата започва да кълве малко встрани от подхраненото място. Този факт може да се обясни с няколко причини. Възможно е, ако подхранката не е била достатъчно тежка, да е отнесена встрани от течението. За утежняване на топките можете да слагате вътре малко камъче. Друга причина може да бъде, ако в подхранката ви има прекалено много ароматизатор. Така рибата заема позиция на границата на вашето хранително петно. Третата причина може да е, ако хранителното петно ярко контрастира върху дъното. Затова професионалистите добавят освен ароматизатори и украсители за подхранка.

ПРАВИЛО N7

Ако вие почувствате, че приготвената подхранка е неподходяща по състав или консистенция, по-добре я изхвърлете някъде встрани. Както показва практиката, направете по-малко храна, но качествена, отколкото голямо количество боклук. Доказано е, че когато храната е качествена, не е необходимо голямо количество. А що се отнася до добавките в храната, може да се добавя всичко, което се консумира от рибата. Принципът на многокомпонентността в подхранката се основава на това, че все един от компонентите в храната ще заработи и ще събере рибата на хранителното петно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.