Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Французите за подхранката - част 11 -

Французите за подхранката – част 11

Французите за подхранката - част 11

Французите за подхранката - част 11

Ян Портър : Как да селектираме рибата чрез подхранката

Ще ви издам една тайна, по-точно дузина тайни. Специално за Вас ще разкрия някои от моите любими рецепти за захранки, за да може по-успешно да подберете желаните от вас риби. Но преди да премина към тайните на моите смески, искам да ви припомня някои други общи правила.

Французите за подхранката - част 11
Французите за подхранката - част 11

ЦВЯТ
Винаги си заслужава да обърнете внимание на цвета на вашата подхранка. На пазара се предлага широка гама от цветове: като се почне от кафяво и черно, и се стигне до оранжево и червено. Помислете добре какъв цвят ще е подхранката, която ще купувате. Има моменти, когато рибата се плаши от ярките цветове като червено и оранжево. В мътни води цветът на подхранката няма голямо значение, но в реки, канали и езера с бистра вода трябва да бъдете внимателни. Подберете подхранка с близък цвят до този на дъното на водоема, където ловите. Това ще ви помогне да хващате по-едрите плашливи риби.

РАЗБЪРКВАНЕ
Когато разбърквате вашата подхранка, тя трябва да се превърне в хомогенна смес без едри слепени частици, тъй като те засищат рибата. Това се постига, като пресявате вашата храна със сито след овлажняване. Когато подхранката е много ситна, дозирането на водата става много трудно. Поради тази причина е по-добре да доовлажнявате вашата храна с пулверизатор.

МИРИЗМА (АРОМАТИЗАТОРИ)
Има много аромати, които ще привлекат различните видове риби – бабушката, кефалът, шаранът и мряната обичат масло от коноп, червеноперката, мряната и кефалът-анасон. Платиката, линът и шаранът – Brasem и меласа, костурът, линът, платиката и шаранът са луди по накълцания торен червей. Шаранът, линът, платиката и дори щуката се привличат от fishmeal. Затова, ако не разполагате със средства за скъпи готови подхранки, инвестирайте в шишенца с ароматизатори. Те могат да бъдат добавени към тъмна или бяла галета. Така ще можете да си приготвите ефективни домашни смески. А сега към моите подхранки!!!

МРЯНА
Един килограм фина тъмна галета, една шепа анасон, една шепа суха меласа, две-три капки течен коноп, 4 лъжици концентрирано конопено масло, добавете и едноседмични кастери.
По принцип мряната не се асоциира с дънна подхранка, но на мен тази подхранка ми е носила добри резултати на състезания. Най-добре е подхранката да бъде рехава, особено ако ще ловите с нея на фидер.
Dynamit baits meatymarine
Много добри пелети, направени на шункова основа. Мряната просто ги обожава. С тях се подхранва, когато използвате за стръв шунка или протеинови топчета.

ПЛАТИКА
1 кг Van Den Eynde BEET, 1 кг тъмна галета и кастери. Това е отлична смес за фидер. Тъмната галета ще спомогне храната да се разпада по-бързо, а кастерите ще държат рибите в хранителното петно.

1 кг Richworth Lake, 1кг Van Den Eynde World champion и кастери. Ползвам само Golden Yelow Richworth Lake, когато ловя в тихи води, а добавям World champion, когато ловя в реки със силно течение. World champion е лепкава подхранка, която спомага да не се разпадат топките бързо в силното течение и да държат свободните частици.

БАБУШКА
Галета (PUNCH). Това е най-обикновена захранка, която можете да ползвате в тихи води, канали и реки. Тя дава отлични резултати както самостоятелно, така и смесена с други храни. Овлажнявайте с пулверизатор.

1 кг Van Den Eynde Supercup, малко масло от коноп и варен коноп. Това е страхотна подхранка, която прави добър облак, в който можете да ловите с кастери и бял червей.

ЩУКА И СОМ
1 кг натурални пъстървови пелети, 1 кг тъмна галета, малко пъстървово масло. Миризмата на строшени пелети и пъстървовото масло наистина действат на тези хищници в трудни водоеми. Някоя друга топка, хвърлена в близост до вашата примамка, може да спаси положението.

Всяка ситна подхранка, базирана на коноп. Един успешен начин да привлечете хищници е да примамите техните жертви (дребосъка). Това може да се постигне с няколко топки ситна подхранка като Sensas Roach, Van Den Eynde Supercup или Van Den Eynde Superblack.

КОСТУР
Whizzo Purple Haze. Тази доста тъмна подхранка работи много добре в бистри канали, реки и тихи води, особено ако се добави накълцан червей. За стръв опитайте парче торен червей или fluoro пинки.
10. Sensas 3000 perches Тази фина захранка е специално разработена за костур и не се нуждае от добавки. Добавете само малко накълцан торен червей, флуор, пинки или кастери.

ЛИН
1 кг тъмна галета, 1 кг trigga carpet feed, втечнена сладка царевица и коноп. Линовете са големи почитатели на конопа и царевицата. Аз втечнявам царевицата с миксер, това спомага да се образува мътен облак. Захранката на trigga ще привлече лин и шаран, а галетата ще подсили привличащия ефект.

1 кг Sensas Tanches 3000 и кастери. Ако сладко миришещите подхранки не действат вече на риболовния обект, пробвайте тази комбинация. Мирише много силно и е базирана на месна основа, разбърква се лесно и дава отлични резултати.

КЕФАЛ
1 кг тъмна галета, конопено масло, варен коноп, малко меласа, кубчета шунка, втечнена царевица и два пакета сирене Chedar Knorr. Това може да ви прозвучи малко налудничаво, но в тази смес има всичко, което кефалът обича. Хващал съм над 50 кг кефал на състезания точно с тази комбинация.

Галета или накиснат хляб. Това е много проста смес, която работи отлично както за малък фидер, така и за хранене на плувка. Работи перфектно с троха за стръв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.