Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Кефалът - универсален боец -

Кефалът – универсален боец

Кефалът - универсален боец

Кефалът - универсален боец

Кефалът е риба, която се среща почти във всички наши водоеми

Какви са тънкостите при риболова на тази риба, нейните навици, хранително меню и местообитание, разказва Виталий Хан.

Кефалът - универсален боец
Кефалът - универсален боец

Стана така, че моето увлечение по риболова на кефал с воблер стартира с нощния риболов. Ловях предимно привечер и нощем, независимо че кефалът не е нощна риба. Почти целогодишно кефалите са активни през деня, с изключение на месеците юни и юли, когато могат да конкурират нощем белите риби и сомовете.

По непретенциозност на храненето кефалът се сравнява единствено с „речното прасе“ шарана. Той се лови на всякаква стръв – червеи, цревица, вишня, черница, грах. Често атакува насекоми – скакалци и мухи, през август атакува мишки. Неговата всеядност се наблюдава и по отношение на спининговите примамки. Той атакува въртящи и клатещи блесни, воблери, изкуствени мухи, а в ранна пролет се лови и на джиг-примамки. Той е толкова лаком, че се храни дори по време на хвърлянето на хайвера, когато останалите риби не искат и да помиришат храна.

Примамки

Един от най-често обсъжданите въпроси е размерът на изкуствените примамки при риболова на кефал. Според всеобщото мнение най-удачни са малките въртящи блесни №2 и воблери с размери 2-4 см. Но според мен този подход е оправдан само когато става дума за риболов в реки, където уловът на 100 г кефал се смята за постижение. Ако обаче имате намерение да ловите риби над 300-500 г, по-добре се откажете от примамките, клас „мини“. Когато говорим за примамки трябва да отбележа, че колкото е по-мрачно времето, толкова по-големи примамки предпочита лакомникът. Аз често съм ловил 150 г екземпляри на воблер 9 см, а риби по 300 г атакуват регулярно този размер, без да се притесняват. Отбелязвам, че става дума за воблери с издължена форма от типа Jointed. Формата пряко влияе върху играта на воблера – основно върху честотата и амплитудата на колебанията. Казват, че кефалът обича високочестотните воблери, но аз не съм се убедил окончателно в това. Все още подбирам своята примамка по дълбочината й на газене. Що се отнася до това, кои воблери са по-добри – потъващите или плаващите, все още не може да се каже, тъй като и на двата вида има добри попадения.

Цветове

Едва ли някога ще се сложи край на дискусията за цветовете на изкуствените примамки. Аз съм установил, че цветът влияе само на моето собствено възприятие за примамката. Според мен риболовците отделят прекалено голямо внимание на зрението на рибата. Всеизвестно е, че рибите се хранят и нощем, в тъмното, благодарение на своята сензитивност и чувствителната странична линия. Не оспорвам цвета при риболов на изкуствена муха, когато стръвта имитира насекомо и е съвсем на повърхността, но за другите изкуствени примамки съм готов да споря. Ярката окраска помага единствено на риболовеца, понеже може да наблюдава воблера на голяма дистанция. Основните критерии, по които се избира воблерът, са: работна дълбочина, размер, устойчивост на течение, характер на играта и способност на летене.

Оборудване

За риболова на кефал подхожда чувствителна дълга пръчка 2.59 – 2.90 см. И не се подлъгвайте, че на малка река не трябва да се замята надалеч. Често има препятствия по реката, които по-лесно се заобикалят, когато контролирате пръчката си. В зависимост от своите финансови възможности ще подберете своята пръчка така, че да отговаря на условията за риболов, които предпочитате. Макарата трябва да работи добре, по възможност за предпочитане е да бъде с преден аванс. Да не прави бради при замятане и да е балансирана спрямо пръчката.

Кое е по-добре – плетено влакно или монофилно? Плетеното повишава чувствителността, а поради малкия диаметър увеличава и дистанцията на замятане. Все още не е доказано, че монофилното влакно е по-незабележимо във водата. Избирайте най-тънкото плетено влакно, желателно – с кръгло сечение. Металният повод е напълно излишен, макар че кефалите не са особено претенциозни и имам улови дори с метален повод.

Екипировка

Качеството на риболовната ви екипировка определя не само нивото на вашия комфорт, но и резултатите от излета. Поляризационните очила при риболова на кефал са от първостепенно значение. Премахвайки бликовете от повърхността на водата, те ще ви позволят да контролирате хода на примамката. Гащеризонът е друга неделима част от екипировката. Дори когато ловите от брега, понякога се налага да прегазите реката или да откачите скъпия воблер от някоя драка. При всички случаи гащеризонът е по-добрият избор от дългите ботуши, стига да можете да си го позволите. Кепчето е друга неделима част от екипировката, особено за начинаещите спинингисти, които все още не са овладели техниката на хващане с ръка. Елечето е задължителен атрибут, тъй като спининговият риболов е свързан с придвижване по брега. Елечето е снабдено с десетки джобчета за всичко необходимо по време на риболова.

Специално за кефала

Най-много кефали съм хванал до момента на воблерите Yo-Zuri L-Minnow 44 (44 мм – 5 г) и Duel 3D Flat Crank (55 мм – 7.5 г). За да си съставя впечатление за дадена река, са ми достатъчни само тези два воблера. Първият модел е потъващ и позволява облавяне от повърхността до дълбочина 1 м. Единственият й недостатък е малкият размер и затова често се хващат съвсем дребни кефали. Затова пък L-Minnow прави чудеса от устойчивост на течение.

Вторият модел е плаващ и работи най-ефективно на дълбочина от 0.7 до 1.3 м. С нея се отсяват дребните риби. И двата модела летят чудесно. Когато ловя едри кефали, често използвам Yo-Zuri L-Minnow 66.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.