Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Тънкости при риболова на бяла риба -

Тънкости при риболова на бяла риба

При класически речен риболов на бяла риба и досега най-добра си остава класическата джиг глава с кръгла форма

За целенасочен риболов на течение обикновено се избират компактни глави, благодарение на които играта на естествените – малка рибка или силиконови примамки, изглежда по-жива. В арсенала на Даг Стейндж (американски специалист по риболов на бяла риба) една от стандартните примамки е 8-сантиметров силиконов червей Power Jig Worm на Berkley в цветове, в които се съчетават флуоресцентно оранжево и цвят на тиквено семе. Червеят се нанизва на плоската страна отдолу. Ако джиг главата не е оборудвана със зъбче, то при монтажа на примамката тя се залепя с капка секундно лепило за надеждно закрепване. Съхранявайте резервните джиг глави и лепилото в кутия на дрехите ви, за да са на тъмно и прохладно място, защото в мрачно и прохладно време те ще останат постоянно сухи и топли. По този начин монтажът на примамката ще е лесен, а закрепването – надеждно.

Как да хванем бяла риба в река?

Съществуват няколко широко известни метода. Например при риболов на отвес с блейдберт, на зимна блесна, тролинг с потъващи воблери от типа Shad или Minow, тролинг с дънна тежест и стръв на блесна или на проста кука, тролинг с подвижна тежест, на оловна джиг глава по време на дрейф по течението или движение срещу него, при закотвена лодка и риболов със замятане на джиг , или други примамки, както и риболов на тролинг с помощта на движение с мотор, с едновременно ловене от ръка на джиг глави или други примамки. Всички тези базови начини за риболов успешно ловят бяла риба, но е необходимо да отбележим, че някои от тях работят по-добре при определени ситуации, отколкото други. Ето защо всеки един от тези методи може да е действащ както в отделни дни, така и в продължение на дълъг период от време. Възможно е дори някой от тях да стане основен в течение на цял сезон. Понякога идва ред на тактиката на тролинг с воблери, която като цяло не носи така много трофеи, но за сметка на това пък са едри. Но често екстремалната тактика не носи успехи.

Аз ще се спра на джиг риболова – начин, който за мен си остава един от най-ефективните и интересни за риболовеца.

Джиг риболов

Една от най-разпространените тактики за речен риболов е или отвесното подаване на примамката с дрейфуваща по течението лодка, или замятане от закотвена лодка. Струва ми се, че болшинството от риболовците са уверени в това, че значителен процент от кълванетата стават при риболов от дрейфуваща лодка, тъй като при този метод се облавя най-голям участък и пространство от реката. Действително това е прекрасен начин за търсене на хищници, които се придържат към различни дънни укрития. Но и в този случай, когато рибата се намира в даден участък на реката, и в ситуациите, когато хищникът се движи нагоре или надолу по течението, правилно избраната закотвяща позиция може да ви донесе доста повече трофеи. Риболовът на котва често е панацея, когато той е много усложнен от факта, че хищникът престава да се храни. Това се наблюдава в периоди на много студено време – например през зимата на открити участъци. Подобно нещо се случва и в моменти, когато водата губи прозрачността си. Колкото е по-бистра водата, толкова са по-уверени кълванетата. В условията на мътна вода успех понякога носи или много бавният дрейф, или закотвената лодка. Винаги трябва да помним,че риболовът от лодка, стояща на котва, само в редки дни не носи успех. И доста по-често безуспешен е риболовът на дрейф или тролинг.

Според мен твърде много риболовци считат риболова на дрейф като единствен за детайлно облавяване на речните особености на релефа и дъното. Но ако вие не се закотвите нито веднъж в течение на неколкодневен риболов, вие със сигурност изпускате много шансове за добър улов. Макар от друга страна, когато риболовецът точно „стреля”, дрейфът по течението може да е по-ефективен, отколкото риболовът на котва. Ето защо е важно да сте гъвкави в избора на тактика за достигане на успеха в условията, които са на реката за дадения период. На много водоеми риболовът от закотвени лодки е най-успешен рано сутринта. По това време в самото начало на риболова бялата риба е най-активна и по-възприемчива към джиг примамките, подавани от закотвена позиция. Битува мнението, че при висока вода бялата риба напуска руслото и се придържа към неравности на дъното в близост до брега. При екстремално висока и мътна вода обаче хищниците бягат от такива места. Силното течение е значително по-малко на самото дъно на руслото. Ето защо трябва мощно течение, което да извади бялата риба от русловия канал, който има достатъчно пясъчни ръбове и различни препятствия. Това усложнява вертикалното подаване на джиг примамката под дрейфуваща лодка в условия на висока вода и силно течение. В голяма част от времето примамката се намира извън перспективните зони или твърде бързо минава през тях. Но при риболов от закотвена лодка вие може да увеличите броя на улова си без съмнение, защото игнорирате тези фактори. При риболов от закотвена или дрейфуваща лодка аз често използвам джиг примамки с малко по-голямо тегло в сравнение с тези, работещи на предела. Това правило трябва да се следва и при доста други ситуации при джиг риболова. Когато реката е необичайно бистра и дълбока, леката понякога обаче е единственото средство да хванете риба. Аз рядко използвам джиг глави от 1,8 г, тъй като те са само за прибрежни зони. Избирам 4- и 7-грамови за риболов на места с бавно и обратно течение. При умерено течение най-често ползвам 10- или 14-грамови. При риболов на закотвена лодка и дълбочина вече се изискват 18-, 22- и дори 28-грамови джиг глави. Голямото тегло на главата е необходимо при много мощни течения, макар в тези ситуации да съм попадал сравнително рядко.

Универсална примамка

Най-добрата и универсална конструкция на джиг глава в болшинството от случаите си остава кръглата или с леко модифициране на основата й. При риболов от дрейфуваща лодка на мощно течение добре работят главите Jowl и Erie. Повечето фирми произвеждат удовлетворителни джиг глави. При идеалния случай джиг примамката трябва да има или компактен профил, или удължен. Компактната по-добре работи на течение. По-удължената много добре съхранява баланса при слабо течение. Дългата примамка често притежава и по-разнообразна игра при водене срещу течението от закотвена позиция. Това трябва да се отчита при подаване на примамката.

Една от моите любими джиг глави за речен риболов през последните години е кръглата. Днес може да се намерят глави с отлични и висококачествени куки. Но ако се лови на каменисти участъци или такива, където има опасност от закачане и естествено загуба на примамки, използвам по-евтини модели с по-нискокачествени и меки куки. Мнозина риболовци се боят даже и да си помислят за риболов без малка силиконова рибка на куката. Аз – също. В някои дни, особено през зимата, при напълно прозрачна вода, риболовът е доволно сложен. Бялата риба често хваща закачената силиконова рибка на джиг главата за опашката. И тогава единственият начин да засечеш хищника е да използваш монтаж, при който има кука, монтирана на опашката на примамката. Аз обичам да ловя всякакви хищници с различни размери, оборудвайки главата с 8-сантиметров силиконов червей Power Jig Worm на Berkley с неголяма опашка, която леко играе на течението. В комбинация със 7-грамова джиг глава монтирам силикона, като оставям около 5 см за куката. Според моите наблюдения най-добре работят примамките с цвят на тиквено семе в съчетание с флуоресцентно оранжево и глава в няколко цвята.

За риболов в ранно утро използвам скромен бял силикон с бяла глава или пък някои други светли и ярки цветове. Тази комбинация работи почти навсякъде, където съм пробвал. Мнозина риболовци дори и не се опитват да използват силиконови примамки с плоски опашки за риболов на бяла риба. А аз ги считам за едни от най-добрите, но интензивно съм експериментирал само с два модела: Berkley и Baby Mega Ring Shad (GeneLerew). За Mega Ring Shad е характерен неотразимият профил с голяма плоска опашка. Обикновено монтирам тази примамка по такъв начин, че лопатката да се намира в хоризонтално положение, тъй като така опашката работи най-тънко. Но ако специално искам да ловя едри бели риби, монтирам примамката по традиционния начин. Когато целим действително едра риба, например при видео или фотоснимки, или ако просто се опитвам да завърша с рекорд успешен ден, в действие влиза 15-сантиметров Power Lizard или силиконова рибка Ihshore Power Pogy, които се характеризират с голям обем. През настоящия сезон възнамерявам да опитам с Power Hawg.

Закотвена позиция

Една от класическите позиции при риболов от закотвена лодка – установяването й над речна яма или начало на дълго извиване на речното русло, особено ако пред нея има пространство с относително плитка вода. Котвата се хвърля достатъчно далече нагоре по течението, за да обловите крайните ями, менейки позицията с помощта на котвеното въже, прехвърляйки го от единия брод на другия, и закрепването му на носа или отстрани на левия или десния брод. Това ви позволява да обловите различни участъци по цялата дължина в дълбочина на ямата. В зависимост от това дали лодката е в дясна или в лява позиция, може да си помогнете с мотора, за да заемете крайна позиция. Много риболовци замятат примамката нагоре или надолу по течението. Движението на пръчката нагоре-надолу с едновременно обиране на влакното и с помощта на течението примамката се връща точно към лодката. Но в болшинството от тези ситуации е по-просто да промените посоката на дрейфа вместо замятането и примамката ще се движи по почти същия път.

В реални условия, когато е необходим риболов от закотвена лодка, аз правя водене на примамката в границите на участъка, който съм определил според големината на лодката. Когато джиг главата се заметне на 30 градуса встрани от лодката, водата тече и дърпа влакното. И ако вие я опъвате, просто примамката ще се вдигне над дъното, позволявайки на течението да я отнесе назад над дъното в посока на опънатото влакно от лодката. При увеличение на скоростта на обиране примамката ще се вдигне още. Когато примамката се окаже точно зад лодката, да речем на около 15м, за да продължим по-нататък обирането, ще са ни необходими минута или дори повече, преди да завършим цялото водене. Внимателно повдигнете върха на пръчката и оберете половин метър влакно. Примамката също леко ще се вдигне и ще се отпусне на дъното. Тя ще се движи покрай бялата риба по умишлено внимателен начин, който може да ви даде двоен ефект. На практика във всеки момент от риболова се създава комбинация от теглото на джиг главата, диаметъра на влакното, разстоянието от лодката до примамката, силата и дълбочината, на която ловим. Стандартният диаметър на влакното с издръжливост 8 фута работи достатъчно балансирано. 6-фунтовото също се държи добре, но 10-фунтовото вече е малко тежко, особено при силно течение. За сметка на баланса на джиг главата и влакното в определена точка зад кърмата на лодката се появява момент на равновесие, когато само повдигането на пръчката, а не увеличаване на скоростта на водене води до повдигане на примамката от дъното и бавното й падане след това. Ако увеличите скоростта на водене само в тази точка, течението ще измести влакното и примамката ще отиде на дъното. Недостатъчно опитният спинингист трябва да започне с къси замятания. Ако уловите една бяла риба още при първите замятания и я преведете съпротивляваща се, недалеч от другите хищници, може да изплашите рибите в близост до лодката. Макар че, от друга страна, има наблюдения, че съпротивляващата се риба привлича другите хищници. Изводът е следният: използвайте котвата, бавно и внимателно водете примамката с постепенно прогресивно облавяне на различни точки от горния край на течението, централния участък и долния край на дупката. Освен това не оставяйте без внимание ръбовете от размитите от течението брегове, джобове и други изменения в релефа на реката и обратните течения, образуващи се на тези места. И така със сигурност ще можете да уловите достатъчно бели риби в същото време, когато другите методи няма да имат ефект.

Превод от In- Fisherman Magazine

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.