Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Примамка зад борда -

Примамка зад борда

Примамка зад борда

Примамка зад борда

За дребни щуки не е необходимо да ходим далеч от брега

Но за да хванем истинска качествена щука или бяла риба, ще ни се наложи да излезем на голяма вода. Такъв риболов изисква достатъчно сериозно оборудване. Четиритактов или електрически мотор, GPS–навигатор, сонар и, естествено, лодка. Това е минимумът, необходим за риболова на качествени риби. Разбира се, може и просто да влачим обикновена клатеща блесна зад лодката както правят мнозина риболовци. Но така се лови в течение на десетилетия и при условие, че добре познавате водоема, без да имате амбицията да откривате нови места. За да имате обаче наистина сериозни успехи, ще ви се наложи истински да търсите рибите.

Примамка зад борда
Примамка зад борда

Лодка и мотор

Ако сериозно планирате да се занимавате с риболов, рано или късно сериозно се замислете за закупуването на лодка. И тук е много важно да направите верен избор, за да не съжалявате после за похарчените пари. Своята първа PVC лодка (корейско производство) с надуваем кил и твърдо дъно закупих през 1988 г. и е експлоатирах в течение на всички сезони през годината. Това ми позволи да направя някои изводи за параметрите на надувните лодки за риболов. Оптимална може да се счита дължината от 320-340 см. Лодката задължително трябва да е направена от многопластово и армирано PVC, имайки няколко камери, включително надуваем кил и дъска за мотор. В зависимост от това колко често ви се налага да пускате лодката в бойна готовност, по-добре е да изберете такава лодка с надуваемо дъно. Колко често при неблагоприятни условия съм се борил да я разглобя и съм съжалявал, че не е с такъв тип дъно. Лодките с надувно дъно са значително по-леки, което позволява да се пуска на вода и от сам човек, както и да носите повече полезен багаж. А и събирането й е по бързо – вадене, надуване на камерите и това е всичко, което се иска от вас.

Съвременните лодки са достатъчно устойчиви. Например аз мога спокойно да стоя на края на балона, като при това носът на лодката съвсем леко се повдига. Те добре се държат и на вълни. При вълнение до половин метър може да се кара на пълен ход, но подобни мореходни качества не трябва да ви въвеждат в заблуждение. Водата си е вода. Тя е стихия, а с нея трябва само на “Вие”. Пред очите ми един собственик на лодка, седейки на самия край на балона, даде пълна газ срещу вятъра. Лодката се изправи, подобно на жребец, и стоящият водач полетя зад борда. В подобна ситуация може дори и салто да направите. Ето защо риболовецът трябва да е задължително оборудван със спасителна жилетка, а в лодката му да се намират котва с флаг, гребла, нож, фенер и резервна свещ за запалване.

Сега за самия мотор. При използването му не трябва да се боите от неговата мощност, тъй като целият табун може да се наложи да теглите със своите ръце. За да ползвате лодка с пълно оборудване и да постигнете скорост от около 20 км/ч, ви е достатъчен едноцилиндров двигател с мощност от 5-6 конски сили. Теглото на такъв двигател е около 23-25 кг и лесно се носи и пренася от един човек. Моторът за тролинг обаче трябва да е четиритактов. Аз, вярно, използвам друг вариант. До мястото на риболов идвам на ход с двутактов пет скоростен мотор Suzuki, а за по-нататък – електромотор Minn Kota.

Оборудване

И така, лодката е налице. Сега е нужно оборудване. За тролинг с два–три спининга трябва да се направи несложно приспособление, което се закрепва на ключовете на веслата. В дървена дъска с квадратно сечение с дебелина 4-5 см и дължина, равна на ширината на лодката, правим два отвора за закрепване на стойки. Фиксирането на дъската за ключовете на веслата става с помощта на винтове. В резултат се получава здрава конструкция, издържаща всякакви вълни. По цялата дължина на дъската разполагаме цялото си оборудване: GPS и сонар в центъра, а в краищата са двете стойки. На края на дъската закрепваме и даунригера. Така, стоейки в десния заден ъгъл на лодката и управлявайки мотора, може едновременно да контролираме дълбочината, местоположението и спинингите. Ако риболовът се осъществява с помощта на електромотор, цялата електроника се захранва от неговия акумулатор. Няколко думи и за тях. Измъчвайки се с два силови акумулатора Bosh 95502, аз дойдох до извода, че акумулаторите трябва да бъдат само хелиеви, дори и да са стартерни, а не силови. При използването на електромотор се изисква презареждане на акумулатора, но често пъти до мястото на риболов няма електрически контакт. Днес е решен и този проблем. Става дума за електрохимическата мини електростанция МВИТ. Тази електростанция с размер на акумулатор създава електроенергия в резултат на взаимодействието на вода, кислород, въздух и метал. Достатъчно е да замените анода на батерията и да го залеете със солена вода. Включвайки МВИТ паралелно на акумулатора, може да забравим за презареждането му с часове. Електростанцията позволява осветяване на стоянката през тъмното време на денонощието, както и захранването на всякакви прибори, работещи с напрежение от 12 волта.

Такъми

Днес много от известните производители на риболовно оборудване пускат серии пръчки за риболов на тролинг, макар все още намирането им на нашия пазар да е малко проблемно. Но не трябва да правим от това проблем. За тролинга е напълно подходяща спинингова пръчка, с която ловим и от ръка. Важното е върхът й чувствително и ясно да предава вибрацията на движещия се зад борда воблер. Особени изисквания към макарата също няма. Подходяща е всяка, като авансът трябва да се регулира до степен леко задържане на влакното. Добре е, ако макарата има механизъм за бърза промяна на аванса или байтрънър. Звукът от аванса ще ви информира за кълване или закачка. Това става неочаквано и първоначално води до лека паника на борда. Но с времето действията при кълване се отрегулират и отработват до степен автоматизъм. Ръката, с която обикновено държим пръчката, се освобождава от стойката, а с другата ръка придържаме шпулата на макарата. След засичане е необходимо да изключим мотора и затягайки аванса или превключвайки байтрънъра, да извадим рибата. Неголяма риба може да се вади с ръка, хващайки я за хрилете. Но едрият трофей е най-добре да се вади с помощта на кепче, което се държи в готовност на носа на лодката. Най-добре е да ползвате голямо кепче с мрежа от влакно или твърд плетен материал, в който по-малко се закачат куките на примамката. Вади вертикално на борда, като дръжката на кепчето трябва да е привързана за борда на лодката с въже. Това е необходимо, защото кепчето е вторият в списъка кандидат за падане зад борда след ножа от вашето оборудване.

Тактика на ловене

Пристъпвайки към риболов на тролинг на непознат водоем, е необходимо да изгубите известно време за изследване на местата за риболов с помощта на сонара. Възможни са два варианта за изследване на подводния релеф. Активно – подразбира се методично проверяване на паралелни участъци с припокриване и фиксиране с помощта на GPS приемник на перспективните места, такива като промени в дълбочината, подводни възвишения, ями и струпвания на малки рибки. Пасивното изследване на участъци от водоема предполага съчетаване на тролинга с изучаване на релефа. Тъй като едрият хищник рядко е привързан към релефните изменения, вторият метод може да се счита за по-добър. Облавяйки дадено място в различни посоки, улавяйки или не няколко риби, ние изучаваме релефа и запомняме удачните точки, както и маршрута, който облавяме, за да се придържаме към тях при по-нататъшния риболов. По този начин може смело да се лови и на най-скрития водоем, разбира се, ако тролингът там не е забранен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.