Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Флешер и едрите риби -

Флешер и едрите риби

Флешер и едрите риби

Флешер и едрите риби

Когато на риболовеца, сериозно занимаващ се с тролинг, му доскучае да лови 3-5-килограмови риби, той си поставя сериозна цел – трофеен улов. Как можем да увеличим шансовете за неговото хващане? Да монтираме по-едра или няколко едри примамки? Да увеличим или напротив – да намалим скоростта на движение на лодката? Нелоши въпроси…
Всяко от изброените действия без съмнение може да доведе до резултат, но има и по-ефективно средство – използването на флешер! Това приспособление засега е малко използвано от родните поклонници на тролинга, а и как да е така, като дори и далеч не всеки скандинавски риболовец по време на тролинг риболов го използва. Флешерът е доказано резултатен, и то особено при риболова на сьомгови риби. Но като се има предвид, че това е нов елемент за нашего брата тролингиста, мненията за неговата ефективност и използване са доста спорни. Имайки определен опит в риболова с флешер, аз реших да споделя своите впечатления от един практически риболов.

Флешер и едрите риби
Флешер и едрите риби
Флешерът представлява една достатъчно голяма – до 30 см дълга, 10 см широка и 0,5 см дебела, пластмасова пластинка. По форма флешерите биват най-разнообразни: във вид на правоъгълник, но със закръглени ъгли, както и във вид на овал, та дори и ромбовидни. Обединява ги обаче фактът, че всички те имат огънат профил. Основната задача на флешера е да привлича допълнително едрите риби с клатене и отблясъци. Монтира се на 1-2 метра преди примамката. Благодарение на огъвката пластинката извършва във водата достатъчно силни колебаещи се движения, които рибите долавят със страничната си линия. Ефектът на флешера се обяснява различно. Едни смятат, че пластинката имитира атака на хищник, а според други той напомня по-скоро стадо малки рибки. Но каквато и да е причината, той става доста популярен особено за риболовците от басейна на Балтийско море. Тук е мястото да отбележим, че засега флешер се използва основно при морския риболов, но защо да не се пробва неговия умален и адаптиран вариант и при сладководния тролинг във вътрешните водоеми? Доколкото целта и ролята на флешера е да привлича едри риби, то и използването му е подходящо тогава, когато имаме шансове за улов на истински трофеи.

А ако тролингът като цел има сьомгови риби, то той е основно създаден именно за това. Това обаче съвсем не означава, както споменахме по-горе, че няма да работи и при риболова на бяла риба или щука, макар че костурът едва ли би се заинтересувал от него. Някои риболовци са ме питали за възможността от използването на флешер на реки. Разбира се, тролингът на големи реки е напълно възможен особено в устията им. Но доколко флешерът може да се използва само с помощта на даунригер, това означава, че мястото на риболов трябва да е с не по-малко от 10 м дълбочина. Само в този случай на река може да ловим с помощта на флешер, и той ще е ефективен. Преди всичко той се използва на големи водоеми. Напомняме, че неговото основно предназначение и полза е при улова на трофейни риби, затова трябва да сме сигурни, че водоемът, който сме избрали, е подходящ освен като условия, но и за наличие на такива риби – места с щуки от порядъка на 10-12 кг или водоеми с едри бели риби. Последните рядко достигат тегло над 10 кг, а именно тези риби най-често атакуват флешера. Затова по-често бялата риба се явява като допълнителен улов, а не като основен обект. За нормалната работа на флешера е необходимо достатъчно здраво опънато влакно, движещо се паралелно на дъното. Това е възможно единствено при работа с даунригер. Щипката, която се закрепва на влакното, го разделя на две части: първата, стигаща непосредствено до спининга – основно, и повод с дължина от 5 до 10 м. Накрая на влакното е разположена примамката, а флешерът се монтира на разстояние 1-2 метра от нея. Той не трябва да се връзва направо към влакното – по-добрият вариант е да използвате вирбели от двете му страни. Разбира се, използването на флешер има своите плюсове, но и минуси. Плюсовете носят по-скоро субективен характер, те могат да се проверят само от личен опит. Основното за тях обаче е увеличаване на броя на кълванетата на едри риби. Трудно е да се каже дали в сходна ситуация би имало кълване, ако на линията е нямало флешер. Възможно е хищникът точно така да атакува примамката и ако него го няма, а може би и не.

Моят личен опит показва, че в езерни условия тролингът с флешер добавя кълванета на едри риби. В полза на флешера може да кажем, че датчани, шведи и норвежци – особено пък при морския риболов, го използват буквално задължително и винаги. Навярно, ако нямаше при флешера минуси, нямаше да има и спорни мнения за него. Риболовците се отнасят към него по различен начин: едни се опитват да сведат негативните моменти от използването му до минимум, за други той е задължителен, а трети просто отказват да го използват.

Ще разгледам всяко едно от тези мнения, без да се спирам на личната си оценка. Основен минус се явява това, че флешерът, особено за морски тролинг риболов, много силно и бързо усуква влакното. Освен това пак поради тази причина той може да се използва за тролинг само с доста голям воблер със стабилна игра и голямо съпротивление, но в същото време и с неголямо потапяне. Тези примамки не са много, като най-често се използват воблери от типа Rattlin. Към минусите може да отнесем и наличието на допълнителни възли, които по време на тролинга постоянно се натоварват заедно с основното влакно. Това може да стане причина в най-неподходящия момент (в този с борбата с трофейната риба) да се стигне до фатални последствия и да изпуснем трофеен екземпляр. За мнозина минус е и невъзможността да се използва флешерът без даунригер основно за риболов в горните слоеве на водата, което при определени условия и периоди е много успешно. По време на изваждането флешерът създава допълнително съпротивление, което е доста нежелателно. Без никакво съмнение част от минусите можем частично да премахнем, монтирайки голямо количество вирбели и противоусукващи системи. Но с някои просто трябва да се примирим. Опирайки се на практическия опит и мнение на авторитетни специалисти, които активно ловят на тролинг, аз за себе си направих следните изводи: ако става въпрос за езерен тролинг, то трябва да се постави поне на едната пръчка с даунригер флешер и той ще донесе успех. При морски тролинг, и то особено на сьомгови риби, използването му е задължително и напълно оправдано.

Дмитрий Матвеев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.