Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Втори шанс -

Втори шанс

Втори шанс

Втори шанс

Понякога хищните риби следват спининговата примамка, но не я атакуват

Риболовецът, който съумее правилно да реагира в тази ситуация, има втори шанс за улов. Не го изпускайте!

Втори шанс
Втори шанс

Като че ли от нищото изведнъж от дълбочините изплува тъмна сянка точно зад вашата примамка. Буквално на няколко сантиметра от нея се движи краят на примамката ви. Дишането ви спира, ръцете се разтрисат. Ще вземе ли щуката примамката или не?
Всеки спинингист е запознат с подобни вълнения. Понякога зад малката клатушка върви плътно стадо от костури, които след това отново се изгубват в дълбочините. Понякога едра бяла риба обръща гръб на туистера непосредствено пред ръба на брега. Друг път на разлива пъстървата отбягва малкия воблер. Защо става така? Нима тези хищници, както често се говори, нямат истински глад в момента? Или пък са равнодушни към примамката? Аз твърдя, че това не е така. Ако хищникът следва примамката до самия бряг или до лодката, в крайна сметка тази примамка трябва да го е заинтересувала. Само нещо много дребно му е попречило да атакува примамката. Дреболия, която вие често може да отстраните дори още на следващото замятане. Не всеки хищник, следващ примамката ни, можем да уловим. Но при умело водене на примамката, критичен преглед на линията, както и с помощта на няколко тактически тънкости, може все пак да уловим един или друг хищник.

Въртете макарата по-бързо!

Каква е типичната реакция на хищник, следващ примамката ви непосредствено до брега? Започнете да въртите макарата по-бавно, не отнемайте примамката непосредствено от устата на гладния хищник. Но как се държи спасяващата се с бягство малка рибка, атакувана от хищника? В това време тя дава пълна газ към близкия плиткаж или обрасло с камъш място. Действайте примерно така: не спирайте, а ускорете хода на примамката с повдигане на пръчката или пък чрез забързване на въртенето на макарата. Това неочаквано бягство предизвиква хващателен рефлекс особено у такива спринтьори като щуката и пъстървата.

Варирайте с темпото!

Рибите започват да преследват примамката, но в последната секунда се отклоняват встрани. Възможно е още няколко риби да постъпят по този начин. Очевидно вашият способ на водене не пасва на предпочитанията на хищника. Най-сериозната грешка е монотонното водене. Рибата преследва примамката, но не я атакува. Наблюдавайте плуването на малките рибки.

Те се движат неравномерно – стоят на едно място, след това бързо плуват няколко сантиметра напред, отклоняват се встрани, хващат насекомо на повърхността, след което се потапят надълбоко към дъното. Подобно редуване на бързи и бавни движения, дълбоко и плитко водене на примамката ще я направи по-естествена и привлекателна за хищника.

Подобрете линията!

Зная пъстървово езеро с много бистра вода, в което броят на рибите, следващи примамката ви, но не я хващат, стремително нараства, когато използвате плетено влакно. А при използване на монофилно влакно или повод, рибите атакуват почти винаги. Следователно, колкото е по-бистра водата, толкова по-малко видим трябва да е поводът. Здравият монофилен повод при риболов на костур, бяла риба или кумжа в богати на щука водоеми може да е добра алтернатива. А металният повод за щука трябва да е колкото се може по-тънък и гъвкав. Тотава хищниците ще кълват по-охотно.

Бъдете прикрити!

Ако стоите изправени в пълен ръст на брега на фона на небето, а и още като добавка в яркожълта фланелка, непременно ще изплашите рибите. Ето защо, особено когато водата е бистра, използвайте естествени укрития на брега. При водене присядайте на колене. Избягвайте резките движения, забелязвайки риба, следваща примамката. В такава ситуация кълването може да стане досами брега.

Връщайте се!

Дори и ако рибата, следваща примамката, не я вземе, все пак знаете къде се крие. А такива риби като щуката и пъстървата често се задържат за дълго време на едно място. Ето защо отбелязвайте това място, където сте изпуснали да ви удари риба. И опитайте там на връщане или пък на следващия ден. По възможност обаче на някаква друга примамка.

Сменете примамката!

Голяма част от риболовците повторно замятат встрани от откритата риба същата примамка. Това работи само тогава, когато хищникът просто се е разминал, а не е отказал примамката. В противен случай ще продължи безполезно преследване. Дръжте в готовност изкуствена примамка от друг вид. Ако следващата е риба, откаже клатушка, опитайте вместо с нея пак със силиконова рибка например! Нова примамка – нов късмет!

Правете сверка с природата!

Ако водоемът е силно облавян с блесни, трябва да предложите примамка, с която рибите още не са привикнали. Опитайте да привлечете вниманието й към съвършено специфична изкуствена примамка или просто монтирайте мъртва рибка на линията. Натуралният обект не прави хищника недоверчив. Затова рибите, които просто следват примамката при риболов на мъртва рибка, са по-скоро изключение, отколкото практика.

Мартин Верле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.