Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Тайните на цветовете -

Тайните на цветовете

Тайните на цветовете

Тайните на цветовете

Също толкова стари, както и различията в мненията за уловистия цвят на примамката, са тайните около техния избор. Нашият експерт по риболова на хищни риби Ули Байер разкрива своята кутия с изкуствени примамки и показва кои от тях и в какви ситуации се оказват най-уловисти.

Тайните на цветовете
Тайните на цветовете

Около цвета на изкуствените примамки постоянно възникват горещи дискусии. Всеки един е намерил своя личен успешен вариант. Но едва ли всеки лови през целия ден… Да не говорим за сезон на една и съща примамка и при това еднакво добре. Аз съм абсолютно убеден, че изборът на цвят на примамката оказва решаващо значение на улова. И също така е вярно, че за успешен улов е необходимо да имате голям брой примамки с различни цветове.

Минаха няколко години, откакто веднъж в началото на сезона заедно с приятеля ми Дирк отидохме на риболов за щука. Рано сутринта бяхме на водоема. Дирк на едноцветна зелена силиконова рибка бързо хвана една след друга четири щуки. А аз още мечтаех за първия си удар. Слънцето бавно се издигаше на хоризонта. Кълванетата при Дирк постепенно заглъхваха. За сметка на това пък при мен започнаха да се обаждат щуките. Аз ловях на силиконова рибка със зелен цвят и окраска на костур. По този начин нашите различно оцветени примамки ни носеха успехи, но по различно време. С напредване на времето аз започнах по-често да сменям примамките – тъмна окраска при силна осветеност, това бе моят принцип. Със смяната на примамките с по-тъмни кълванетата ми бяха по-чести. Дирс, освен на първата си успешна примамка, не лови на нищо друго. Той просто сляпо вярваше в своето оръжие чудо, което бе ефективно през първата половина на деня. Постепенно и броят на кълванетата и при мен започна да намалява. Когато осветеността стана прекалено силна, аз смених силиконовата си рибка с тъмносиня и синьо-черен цвят, като и двата се оказаха много успешни.

Дирк се отчая. Днес сутринта си мислех, че е време да скатавам въдиците. Само този, който е уверен в правилността на избрания цвят на примамката си и целенасочено ги сменя в съответствие с осветеността, ще може да лови успешно в течение на целия ден. Вечерта аз вече ловях на силиконова рибка със сива окраска. Дирк изнервен ме помоли за такава примамка. Аз охотно му дадох, а сам – за негово удивление, се върнах към тази с костурската окраска. Като че ли аз можех да ловя на всякакви примамки, а при Дирк кълванетата бяха само от време на време. На силиконова рибка с шокираща окраска и 27 щуки аз приключих риболовния ни излет. Дирк бе уловил едва 7 риби, четири от които още рано сутринта.

Обяснение

След няколко години, натрупали вече доста опит, ние намерихме обяснение на това, което се случи на този риболов. Цветовите предпочитания на рибите се менят в значителна степен в зависимост от осветеността. Необходимо е винаги да се опитвате да анализирате осветеността на водата и систематически да сменяте цвета на примамката си до тогава, докато кълванетата не нараснат. Уловистият цветови спектър за различните водоеми следва всеки път да се определя наново. Но общите принципи може да се следват на всеки водоем. Забележимоста и привлекателността на цвета на примамката се изменя почти ежечасно. И само този, който може внимателно да наблюдава и следи за променящите се условия, ще лови регулярно и успешно. При това според моя опит за съжаление става дума не за две или три основни палитри – необходима е много широка гама от цветове. Ето защо моят риболовен куфар е доволно голям. Преди да го отворя пред вас, съм длъжен да обясня най-важните фактори на цвета поотделно.

Фактори, влияещи върху избора на цвят на примамката:

1.Време на деня или обуславяната от него осветеност.
2.Мътност на водата.
3.Време, или влиянието му върху осветеността.
4.Дълбочина на водата.

Време на деня

Хищните риби не обичат ярката светлина. Затова те често може да се срещнат в онези зони на водоемите, в които е сравнително тъмно. Само фактори като температура, съдържание на кислород, наличие на малки рибки могат да ги принудят да дойдат в ярко осветени участъци на водата. Колкото е по-бистра водата, толкова на по-голяма дълбочина се спускат хищните риби. При риболова в този случай е много важно изборът на цвят на примамката. Стойностите на осветеността бързо падат от 100% до 10%, а в сумрак почти до 0. Пълнолунието при бистра вода може да се окаже източник на светлина с необходима интензивност и да обезпечи активно кълване при правилен подбор на цвета на примамката. Осветеността се увеличава от изгрева на слънцето до обяд, а след обяд до залез-слънце тя намалява. Ето защо рано сутрин и късно вечер има еднаква осветеност – точно такава, както по-късно преди обяд и по-рано през втората половина на деня. В тези еднакви фази на осветеност може да използвате еднакви цветове на примамките си. Относително осветеността през деня може да се каже, че е в сила следното правило: колкото по-светло става през деня, толкова по-тъмна примамка трябва да ползваме.

Замътненост на водата

В отделни водоеми, например канали, поради изменения в течението мътността на водата през деня може да се променя. Мътната вода намалява видимия от рибите спектър едва до няколко ярки варианта. В бистри води при добра видимост на дълбочина може да се експериментира с колкото се може по-тъмна окраска, особено когато се ловят щуки при ярка осветеност. Цветовите пристрастия на хищниците при ясно време в бистра вода се сменят от ранно утро до обяд и отново към вечерта, но не така рязко. Рано сутрин светлината пада във водата под остър ъгъл. Макар и да е доволно светло, по това време може да бъдат успешни примамки с цвят шартьор!!!!!!! или перлено бяло. При риболов в мътна вода може в продължение на целия ден да не сменяте примамките със светли тонове, с които сте ловили сутринта. Снежно-белите и флуоресцентни цветове в такива случаи са успешни през деня, защото отразяват и остатъчната светлина и по такъв начин са по-забележими.

Време

Често става така, че неочаквано в някакъв момент започва бясно кълване, което също така и бързо спира. Спомням си деня, когато двама риболовци ловиха на снежнобели примамки, а други двама – на примамки с перлен цвят. Рано сутринта рибата се ловеше на снежнобелите малко по-добре, но когато слънцето се вдигна над хоризонта и започна интензивно да осветява водата, рибата почти престана да кълве на тях. Сега успешни се оказаха примамките с перлен цвят, а също така и зелените с окраска на костур. Ние мислехме, че всичко е в резултат на дневната осветеност, но неочаквано на снежнобелите примамки отново започна да се лови добре. Вярно е обаче, че по това време слънцето бе закрито от облаци и осветеността се доближаваше до тази на сутринта. Ставайки по тъмно, снежнобелите примамки отново бяха резултатни. Когато кълването стихне, настъпва времето за експерименти. Голямото количество светлина изисква по-тъмни примамки. Когато става по-тъмно, настава времето на по-светлите примамки. Често дори неголяма промяна в цвета на примамката води до успех, като понякога е необходимо само да вземем силиконова рибка или воблер с различен вят на гърба.

Дълбочина на водата

В някои недълбоки водоеми, където хищниците се ловят на дълбочина от 4 до 1 метър, дебелината на водния слой значително по-малко влияе на цвета на примамката, отколкото на много дълбоките водоеми. Като правило, когато става твърде тъмно, рибите се движат срещу светлината. Ако твърде много светлина пада във водата, рибите се спускат в по-дълбоките водни слоеве. Изборът на цвят на примамката в зависимост от дълбочината е такъв, какъвто е при настъпващ сумрак или засилваща се мътност. Колкото по-дълбоко прониква светлината във водата, толкова по-силно се поглъща и по-ефективни се оказват примамките с крещящи цветове и светли тонове за риболов в сумрак и мътна вода. Изборът на цвят зависи от времето на деня, от метеорологичните условия и мътността на водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.