Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Всичко или нищо -

Всичко или нищо

Всичко или нищо

Всичко или нищо

Зависи ли кълването на щуката от пълнолунието или новолунието?

За да отговори на този въпрос Питър Лзер прави анализ на резултатите от улова на едри хищници в Швейцария.

Всичко или нищо
Всичко или нищо

Средата на май е. На небето няма нито едно облаче, слънцето сияе. Ние се намираме н аживописно малко езеро над спокойната повърхност на което отвреме на време пробягва едва чувстващ се ветрец. Температурата на водата е 14 градуса и в течение на деня незначително се повишава под действието на слънчевите лъчи. Идеални условия за лов на щука. На за целия ден нищо не се случва макар и да облавяме добре проверени и надеждни места бавно облавяйки ги с линия с мъртва рибка. Нито едно кълване, нито една риба следваща примамката. Какво се е случило с щуките? Такъв въпрос си задава всеки опитен риболовец когато условия за кълване има едва ли не идеални. Някои подържат мнението че при пълнолуние щуката не кълве. Предубеждение ли е това или действително е така? Известно е ле Луната може да предизвиква колебания в нивото на морската водаот по няколко метра – приливите и отливите. И биб било много учудващо ако не оказва никакво влияние на водните обитатели. Въздействието на лунните ритми върху кълването на щуката аз съм изследвал анализирайки уловите в Швейцария в периода 2002 до началота на 2004г. При това съм отчел всички едри риби улавянето на които е точно определено. 2002г това са били 73 екземпляра с дължина повече от един метър , през 2003г – 62 риби, а през 2004 съм регистрирал само хищници с дължина над един метър и 10см – 51 екземпляра. Като общ резултат се получава 186 едри риби улова на които съм съпоставил с фазите на Луната.

Влияние на четирите фази на луната върху кълването
Доколкото природните ритми протичат вълнообразно е изказано предположението че влиянието на луните фази се появява не рязко от някакъв определен ден а също става н авълни. В съответствие с това са определени четири лунни фази:

Фаза 1 – ден на пълнолуние плюс 3,2 дни преди и след него.
Фаза 2- среднен ден на изчезващата луна плюс 3,2 дена преди и след него
Фаза 3 – ден на новолунието плюс 3,2 дена преди и след него
Фаза 4 – среден ден на разтящата луна плюс 3,2 дена преди и след него.

По такъв начин всяка фаза продължава 7,4 дена. Всички фази обхващат 29,5 дена което съответства на интеревала от новолуние до новолние. Разпределението на уловите по четирите фази на луната показва че няма забележима разлика при различните фази. За всяка отдена фаза улова се движи в рамките на 25%. Или с други думи улова е разпределен равномерно.

Ден като всеки друг
А как стои въпроса с улова в деня на пълнолнието? Като начало ще направим малка сметка. Лунния цикъл продължава с общата си сложност 29,5 дена. Процентно изразени всеки отделен ден представлява 3,4% от лунния цикълако всички улови на щука се приемат за 100% то статистически всеки ден от лунния цикъл може да донесе 3,4% улов.и за пълнолунието също очаквания резултат е същия. И действително – уловите в пълнолуние са близки до средните показатели – виж диаграмата. Или с други думи при пълнолуние рибите се ловят също така както и през другите дни. В деня на пълнолунието на 2002г са уловени 4 щуки, през 2003г – една едра щука, а през 2004г – нито една.

Повишени шансове
Като противоположност на средните резултати от риболова при пълнолуние уловите при новолунието значително превишават средното ниво от 3,4%. Тяхната стоиност е около два пъти по голяма. За всичките три години броя на рибите ловени в дните на новолние превишават средния показател. Например през 2003-2004 половината от всички дни когато са улавяни едри щуки се падат на новолуннието. В едни такъв ден а именно 16 август 2004 са били уловени цели три екземпляра от 51 едри риби за годината.Доколко влияние на това е оказал факта че е бил ден понеделник – ден когато на водоемите има малко рибиловци, възниква подозрението че този резултат може да е случаен. Оценката на публикуваните резелтати за улови на едри щуки в Швейцария показва приблизително равномерното им разпределение през четирите лунни фази. И все пак необичайно много щуки са уловени в дните на новолунието което все пак ни дава основание да считаме този период – когато Луната се намира между Земята и СЛънцето за особено благоприятен за риболов. Твърдението че при пълнолуние щуката не кълве е неправилно. Статистически шансовете за улов през дните на пълнолуние не са по лоши или малки сравнени с другите дни. Доколкото щуката напълно може и да се храни през ноща при пълнолуние дори риболова и може да е и по интензивен защото ще се основава не само на обонянието си но и ще може да вижда своята плячка. Възможно е традиционното мнение че рибата по време на пълнолуние не се лови да е довело до това че по малко риболвци да посещават водоемите тогава. Възможно е ако през пълнолунието се смята че се лови по добре и интензивно в сравнение с другите дни резултатите да са различни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.