Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Пъстървите обичат ярки цветове -

Пъстървите обичат ярки цветове

Пъстървите обичат ярки цветове

Пъстървите обичат ярки цветове

На опитния мухар често му е достатъчно само да погледне в кутията с мухи, за да открие, чрез някакво шесто чувство, най-добрата от тях. Изборът става за секунди, но мозъчните клетки извършват през това време огромна мисловна дейност. Обикновено погледът се плъзга по необикновено ярките и прекалено лъскави изкуствени мухи, за момент се спира на няколко много големи или много малки, за да се спре окончателно на някоя сива с кафяв оттенък.

Пъстървите обичат ярки цветове
Пъстървите обичат ярки цветове

В крайна сметка често се избира муха, на която вече е имало уловени риби, макар и да не изглежда толкова свежа. Тази наистина изглежда най-подходяща и обикновено опитният мухар рядко греши. Изборът, основан на опита, е най-правилният път към успеха. Един от най-известните мухари в света – англичанинът Уилям Лан, казва: „Твоята муха може да бъде всякакъв цвят, докато е сива.“ Много майстори на изкуствени мухи са приели тази фраза, като мото за изработване на своите мухи. В крайна сметка много от сухите мухи, нимфите и стримерите са сиви на цвят, тъй като трябва да имитират насекоми.

Красиви и хващащи

Но риболовът на муха не е само имитация на насекоми. Затова да се върнем към онези шарени и лъскави изкуствени мухи, които така често стоят в кутията, без да бъдат използвани. Наричат ги „магазинни“ мухи или мухи за новобранци. А ако някога закачите някоя от тях на шнура, ще преживеете приятни мигове, защото (без значение какво се говори за тях) пъстървата се лови удачно. Много е важно обаче в какво количество е яркият материал в мухата. За пример да вземем известната муха „Red Tag“. Ще се опитам да обясня разликата между оттенъците на цветовете.

Боядисан косъм

Аз мога да привържа парче тъмночервен косъм към мухата или голямо пухче в бледорозов цвят. Резултатът ще се нарича и в двата случая Red Tag, но разликата между двете е огромна. И двата модела имат право на съществуване. Първата от двете е подходяща за прозрачна вода през деня, а втората може да прояви своите преимущества при лошо време и надвечер.

Поради тази причина не бързайте да отписвате мухите, по-добре се опитайте да им намерите нужното предназначение.
В лошо и мрачно време опитният мухар, който е въвел ред в своята кутия, се затруднява често при избора на муха. Нерядко възникват ситуации, когато „Red Tag“ е недостатъчна и трябва наистина ярка муха, с чиято помощ все още имате някакви шансове на кълване даже в мътна вода. Може би ярките мухи не са толкова популярни, именно защото ни напомнят за мътните води.

Съществуват още много малки и ярки сухи мухи, на които може да се лови успешно в кристално бистра вода при слаба светлина, когато е важно рибата просто да забележи мухата без значение какво насекомо имитира тя.

Да атакуваме с яркостта

В участъците от водоеми или реки, които се облавят постоянно, балканската пъстърва се среща по-рядко и е по-активна нощем. Американката и сивенът остават активни и през деня, но се изхитряват. Постепенно те започват да разпознават мухите, които се ползват от риболовците и да ги подминават. Именно тогава е моментът да ги изненадате с някоя нова ярка муха, за да имате резултати. Особено удоволствие ще изпитате, ако някой специалист ви каже, че за определен обект е най-подходящ „Черният комар“, а вие пред очите му извадите някой добър екземпляр на „Жълта гъсеница“.

Светещи мухи

Такива модели в различни изпълнения съществуват вече повече от 100 г. Но през последните години към тази колекция бяха добавени още няколко особено удачни. Съвременните бои и новите технологии позволяват мухата да заблести по различен начин даже на такъв фин материал като пера от патешка опашка. На пазара се появи материал, който флуоресцира на дневна светлина – Daylight-Fluorescent-Material (DFM). През 40-те години американецът Юджийн Бърнс, един от първите майстори на мухи, експериментира, като смесва разновидности на DFM с мъх от заешки уши. Едва по-късно и след като DFM претърпя развитие, по-смелите майстори започнаха да го използват самостоятелно.

Секретни мухи

Както повелява традицията, английските експерти водят и в тази класация. Във Великобритания риболовът на шнур заема особено място.

По време на състезания на муха в Англия, Уелс, Шотландия или в Ирландия най-ловящите мухи са обвити в тайнственост. Именно поради тази причина известната муха „Pearly Palmer“ беше пазена дълги години в тайна. Напоследък англичаните практикуват т. нар. риболов с три изкуствени мухи. Обикновено двете от тях са сухи. Идеята е, че ако пъстървата не иска да атакуват потъващата муха, ще се заинтересува поне от плуващата. Но пъстървите са странни същества. Мухарят може да опита хиляди комбинации, стигайки чак до заклинанията, и с мъка да види как рибите просто отплуват към дълбините. Но точно затова риболовът е привлекателен.

Могат ли рибите да различават цветовете?

Сладководните риби (като пъстърва, пелед и щука) могат да различават дори оттенъците на цветовете. Това е било доказано с помощта на научни изследвания и опити, проведени в аквариум. Експериментите показват, че рибите могат да се научат да разпознават цвета на храната, но по-късно я забравят. Независимо че имат малък и слаборазвит мозък, е установено, че рибите се обучават доста бързо. Най-добре при нормална светлина рибите забелязват червения цвят. Но по-добре забелязват контрастиращите цветове, например червена муха със сребърни нишки. Именно затова голяма роля за успешния риболов играе не само основната окраска, но и контрастиращите допълнения. Възможно е учените в бъдеще да измислят муха, която пъстървите да виждат идеално, но те трябва да я харесат, освен това и да почувстват желание да я атакуват. Затова науката не може да ни бъде полезна, ние сами трябва да постигнем това по време на риболова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.