Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Изкуствени примамки за щука -

Изкуствени примамки за щука

Изкуствени примамки за щука

Изкуствени примамки за щука

Изкуствените примамки за щука са в широка гама от цветове, форма и размери

Когато една от тях не дава резултат, друга ще проработи.

Изкуствените примамки за щука са вид блесни, направени обикновено от пластмаса, дърво или метал. Те плуват или трептят по дължината си, докато минават през водата, за разлика от блесните, които се въртят по оста си. Обикновено изкуствените примамки са направени от един елемент, но понякога могат да бъдат от два или три елемента, свързани помежду си с цел още по-добро трептене.

Изкуствени примамки за щука
Изкуствени примамки за щука

Дизайнът на повечето от изкуствените примамки е направен така, че да имитират болна или ранена рибка. Някои от тях са така оцветени и оформени, че не приличат конкретно на нещо определено, а просто привличат хищника и го карат да атакува. Други пък са реалистични копия на жабки, мишки, рибки…

Видове

Ако сте решили да практикувате този вид риболов, добре е да си купите пълен комплект от различни видове изкуствени примамки за всяка ситуация и цел, а не просто безразборно да ги колекционирате.
За вашата колекция ще са ви необходими няколко сребристи примамки. Те имитират риби като червеноперка, клен или малка платика.

Фосфоресциращите имитират костур и малка щука. Има няколко с неистово крещящи и ярки цветове като светлочервено и жълто. Парадоксално е, но дори и черните изкуствени примамки си имат своите дни. Не пропускайте примамките, които имитират малки пъстърви. Те се ползват във водоемите, където има пъстърва и щука, а пъстървата е любимо лакомство за щуката.

По принцип щуката обича едри примамки, но като правило най-добре работят размерите 5-10 см.
Съществуват по правило три вида изкуствени примамки: за повърхността, за дъното и регулируеми. Повечето от примамките са плитко потапящи се, те имат изострени лопатки в предната си част, което ги кара да се потапят на няколко стъпки под водата.Други имат подвижни лопатки, с които се коригира дълбочината, на която газят.

Трети са потъващите, които, след като сте заметнали, потъват и се издигат във водата толкова нависоко, колкото бързо намотавате влакното при воденето им.

Коя, кога и къде?

По правило примамките работят най-добре през лятото и есента, когато щуката и нейните жертви са най-активни. За съжаление не може да се предскаже точно коя примамка ще сработи най-добре в дадения ден. Много въдичари смятат, че най-добрият изход е методът на опита и грешката.

В горещите слънчеви дни щуката лежи в горните слоеве на водата, край водораслите, и може да бъде изкушена с изкуствена примамка от типа на плитко газещите. В хубавите есенни дни, когато щуката предпочита малко по-дълбоките участъци, опитайте с примамка от типа на дълбоко газещите.

Никога не продължавайте да замятате с примамка, която не е сработила. Продължавайте да сменяте вида, типа, цвета, като облавяте различни участъци на различна дълбочина, докато не откриете подходящата примамка за деня.

Повод

Винаги използвайте 30-45 см метален повод, когато ловите щука, защото тя може да прехапе всяка корда, колкото и дебела да е тя. Ако искате да замятате с малка и лека примамка на големи дистанции, добавете олово към горния край на металния повод, за да имате добра тежест при замятането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.