Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как да си изберем влакно за риболов на плувка -

Как да си изберем влакно за риболов на плувка

Това влакно е добър избор при риболов на плувка

Днес на пазара за риболовни принадлежности има огромно разнообразие от влакна

Много често риболовците влизат в магазина, оглеждат етикетите с цените, понякога и самите влакна, но не знаят кое влакно да изберат. А грешка не бива да се допуска, тъй като именно влакното е онази част от такъма, от която за хищник или 0,08 мм повод за бабушки основното е да сте уверени, че сте подбрали именно такова влакно, което е подходящо за дадените условия. Повечето активни риболовци се ръководят от дебелината на влакното. Купуват дебело влакно, защото то е здраво, а на него може да се лови ситна и едра риба. Но този подход в никакъв случай не е правилен.

Как да си изберем влакно за риболов на плувка
Как да си изберем влакно за риболов на плувка

За успешен риболов, от който вие очаквате максимум кълванета без късания, трябва да подберете влакно, като се съобразявате не само с диаметъра и материала, но и с различните физични свойства: мекота, наличие на механична “памет”, цвят, тежест, износоустойчивост, здравина на възел и на опън. Именно тези разнообразни свойства определят възможността да се използва влакното в тези или онези условия. Например зимно време, когато ловим на мормишка и се ползват ултрафини влакна 0,9-0,8 мм, е по-добре да се използва твърдо монофилно влакно, тъй като мекото лесно полепва по ръцете, а от друга страна, се увеличават шансовете за оплитане.

При риболов на спининг и фидер твърдото влакно по-добре предава кълването, а засичането е по-бързо. Ако ловите на лед с въдица на плувка, за предпочитане е по-мекото влакно. При вадене тя ще играе ролята на амортизатор и ще “гаси” ударите на рибата, като няма да й позволява да отвори фината кука или да си скъса устната. Често е необходимо влакно с различен цвят. Например при риболов с мач се ползва тъмно влакно. Това е необходимо, за да можете да го маркирате със специален маркер, като по този начин бележите точната дистанция, на която ловите, за да замятате всеки път на едно и също място. Замятайки на избраната дистанция, вие маркирате около 20-30 см до макарата и така се ориентирате при замятане, за да ловите точно върху подхранения участък. Тъй като маркерът е бял, на нормално влакно той не се вижда. На зимен риболов също е за предпочитане да ползвате влакно с различен от белия цвят. По този начин той ще се откроява добре върху леда и шансовете да го оплетете или скъсате значително намаляват.

За риболов на ваглер на голяма дистанция е за предпочитане да използвате потъващо влакно с голяма тежест. Тя се вкарва по-лесно под водата и течението на повърхността, което се образува от вятъра, не образува “корем”. Здравината на опън е една от най-важните характеристики, но понякога може да бъде пренебрегната. Например при английски риболов е по-важно влакното да бъде с тъмен цвят, дори здравината на влакното да е по-ниска. Това може да се компенсира с доброто регулиране на аванса на макарата. Периодично на пазара се появяват влакна от нови материали или изработени по революционни технологии. Например напоследък все по-често се говори за флуорокарбона. Според специалистите то е почти незабележимо във водата, тъй като има специфичен коефициент на пречупване на светлината. Както показва практиката, понякога с флуорокарбоново влакно дори и с по-дебел диаметър се наблюдават повече кълванета. Невидимостта на това влакно е за сметка на здравината, но това пък позволява да се използват влакна с по-голям диаметър, без да има опасност да бъдат забелязани от рибата. Единственият недостатък на флуорокарбоновото влакно е неговата по-висока цена в сравнение с другите. В последно време водещите японски фирми пуснаха на пазара няколко слойни влакна. Такова е например Smart “Dual band”. То е направено от две различни по цвят монофилни нишки – прозрачна и черна. Те са плътно споени една за друга и вкарани в нещо като прозрачен шлаух. Тази технология позволява да се увеличи здравината на опън, а също така износоустойчивостта на влакното. Дори и след серия излети характеристиките на този тип влакна остават непроменени. Друго влакно от този тип е Shimano Technium – то се състои от три елемента, но неговото построение е различно. Между износоустойчивата обвивка и вътрешните монофилни влакна, според думите на производителя, се намира промеждутъчен слой, който отговаря за отсъствието на механичната памет. Shimano Technium и Smart “Dual band” се отличават със значително по-високи характеристики в сравнение с обикновените влакна. И макар че този тип влакна са създадени специално за риболов със спининг, те са напълно подходящи и за използване при риболов на плувка, а сивият цвят ги прави още по-удобни за тази цел. И ако вие вече сте наясно какво точно влакно ви е необходимо, остава да изберете продукцията на конкретния производител. И тук идваме до същината на въпроса, а именно основните параметри.Реален диаметърМного производители посочват на етикета малък диаметър, а на практика влакното е значително по-дебело. Така например често вие си купувате влакно 0,08 мм и си казвате “колко е здраво”, а всъщност то е 0,10 мм. На око тази разлика е незабележима. По този начин вашият такъм е по-груб, а това влияе на кълването.

Това влакно е добър избор при риболов на плувка

При труден риболов на влакно 0,10 мм кълването може да намалее десет пъти в сравнение с 0,08 мм. Изключително важно е диаметърът да бъде точен при тънките размери – до 0,12 мм. Едва ли при влакно 0,20 мм ще има повече кълванета, отколкото при 0,22 мм. Абсолютната точност на влакното може да бъде измерена само с микрометър.КалибровкаПод този параметър се разбира равномерната дебелина на влакното по цялата му дължина. Опитните риболовци могат да разпознаят некалиброваното влакно само на пипане, но най-сигурният начин е да се замери на няколко места самото влакно или да се прегледа под микроскоп. Дори и при голямо увеличение калиброваното влакно изглежда перфектно равно и едноцветно. Некалиброваното влакно не е добро за употреба. Понякога се продават и влакна, които са усукани при навиване. И от тях е по-добре да се откажете, тъй като са много забележими във водата. Издръжливост на опънТя в повечето случаи се отличава от изписаната на етикета, но за разлика от диаметъра, който се изписва по-малък, издръжливостта я надвишава. Издръжливостта на опън има смисъл да се замерва, когато имате реалния диаметър на влакното. В противен случай не си струва. Измерването на издръжливостта на влакното се извършва със специални уреди, като задължително условие е на линията да няма възли в момента на мерене. Издръжливостта на опън може да бъде определена приблизително и на ръка. За целта се реже парче влакно с дължина около метър, навива се на ръцете и се опъва плавно. По този начин вие ще почувствате разтегливостта на влакното и нейната реална издръжливост на опън. Няма смисъл да дърпате рязко влакното – така няма да разберете нищо, освен че ще се скъса лесно. Има още един тънък нюанс при подбора на влакна. Някои от производителите на влакна за професионалисти указват на ролката издръжливостта на опън във водата. Така например на етикета на влакното SMART SLR 0,1 мм пише, че издържа 1,91 кг, което отговаря на истината. Само че това се отнася за издръжливост във водата. А може би именно така и трябва. Та нали ние не ловим риба във въздуха, а щом я извадим от водата, я поемаме с кепчето. Във въздуха такова влакно издържа 1,1 кг. Естествено всяко влакно губи от своята здравина на възел. При затягането на витките влакното се пречупва независимо от своята еластичност, а освен това се нагрява от триенето, частично нарушавайки своята структура. За да избегнете момента с нагряването при правене на възел, се препоръчва влакното да се навлажни. Различните влакна се държат по различен начин на определени възли. Добре е да подберете оптималния възел за всяко влакно индивидуално, за да съхраните неговата сила на опън в най-голяма степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.