Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Фамилията СКОТЪРН -

Фамилията СКОТЪРН

И сред мъжете, и сред жените, малко са тези, които владеят техниката на риболов с подвижен ваглер толкова добре, колкото Скоторн.

В света на риболовния спорт по майсторлък сред жените няма равна на Сандра Скоторн, ,така както няма равен на съпруга й Алън – сред мъжете. Носителка на златен медал в индивидуалното и отборното класиране на две Световни първенства, Сандра повече от 20 години взема участия в съревнованията от най-висок клас, като често побеждава и най-добрите спортисти-мъже, в в това число и самия Алън! Не е за чудене, че преди няколко години на финала Open Declic тя задмина световните знаменитости. В този ден тя хвана над 50 кг платика благодарение на една от любимите и техники – риболов с подвижен ваглер , която е възприела от най-добрите английски риболовци: Том Пикеринг, Дениа Уайт и бившият треньор на националния отбор Дик Клег.

Сандра Скотърн
Сандра Скотърн

Оборудване

Сандра лови само с мачови пръчки с дължина 4,2м.: той е по-удобен за замятане на стръвта и по-удобен при подсечка. Използва същите макари, както и на фидер, с влакно 0.20мм. Влакното с този диаметър никога не се къса при замятане, а и освен това, нещо което е особено важно, ваглерът лесно се спуска по такова здраво влакно и рискът от заплитане намалява. Що се отнася до плувката, в нашето списание вече няколко пъти сме говорили за характеристиките на добре плъзгащия се ваглер. Но май не е безполезно да си припомним още веднъж.

Така наречената «италианска» техника се състои в използването на много голям ваглер с вградена тежест. При основно отежнение от 4-6г., вграденото отежнение на самата плувка е 12-18г. При замятане имено ваглерът в полет повлича със себе си монтажа, по същия начин, както при фиксирания ваглер. Тази техника обаче си има своите недостатъци. Най-добре забележимият е малката чувствителност вследствие голямото натоварване. При риболов на шаран и каракуда, които са любимия улов на италианците, това не е проблем, но при риболов на платика и бабушка това си е направо истинска неприятност. Английският метод, практикуван от Сандра, позволява този проблем да бъде решен чрез използването на по-леки плувки. Вградената тежест не бива да превишава 1грам а останалото тегло (6г.) се пада на основното натоварване. В този случай става възможно да се лови на същото разстояние като при «италианската» техника, но с 2-3 пъти по-лека плувка. При лова по английския метод обаче също има «но» – в магазините е трудно да се намери подходящ ваглер. Съвсем неотдавна Мавер и Том Пикеринг предлагаха прекрасни ваглери, но сега те просто някъде изчезнаха! За щастие, не е много сложно сам да си направиш. За целта Сандра просто сменя пластмасовата основа на ваглера с месингово щифтче. И по-добре не се опитвайте да махате металните шайби на утежнения италиански ваглер. Плувката влиза в контакт с основното утежнение и за да се избегне заплитане, ваглерът трябва да се отдели от влакното със силиконов стопер. Антенките на ваглерите на Сандра са направени от паунови пера и много добре предават кълването на повдигане и ранното кълване при потъването на стръвта, което се случва често при риболов с подвижен ваглер

Съветите на Сандра: «Не пренебрегвайте плувките с черна антена. Най-често риболовът с подвижен ваглери е на големи, широки водоеми и повърхността е равна и без нито една вълничка. При такива условия черният цвят доста по-добре се забелязва от жълтия и даже оранжевия!»

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.