Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Ян Ван Шендъл VS Мило Коломбо -

Ян Ван Шендъл VS Мило Коломбо

Ян Ван Шендъл VS Мило Коломбо

Ян Ван Шендъл VS Мило Коломбо

Ян и Мило са хора със съвсем различни темпераменти и по-точно казано – типични нидерландец и италианец

Сдържаният и спокоен Ян, жизненият и усмихнат Мило, – тези хора си приличат в едно – тях ги обединява истинската страст към риболова. Това наистина са невероятни шампиони – състезателният дух им е в кръвта: когато Ян и Мило разбраха за предстоящата «приятелска среща», всеки от тях се отнесе много сериозно към своята подготовка. Трябва да се видят съсредоточеността и напрежението между съперниците по време на риболова, за да се разбере колко е важна срещата за всеки един от тях! Нашето състезание се проведе на брега на река Сома, на мястото, където ширината на реката не превишава 25 метра, а течението е достатъчно силно, но без спадове. За да се отстрани фактора на по-удачното място, Мило и Ян се договориха да разделят мача на два двучасови тура и да си сменят местата. И така всеки ще може да половува на номер 1 (т.е. надолу по течението), което наистина е изгодно на Сома.

Ян Ван Шендъл VS Мило Коломбо
Ян Ван Шендъл VS Мило Коломбо

Независимо че и двамата ще използват щеки, все пак снаряжението на всеки един от тях отличава. И двамата използват плувки с кръгла форма, но при Мило влакното преминава през плувката, докато при Ян вариантът е класическият. Антените на плувките са от пластмаса и не са чак толкова тънки, а киловете са карбонови. Товароподемността е различна: Ян използва плувки 2г. и 5г., а Мило 2, 3г. и 4г. И двамата риболовци са предвидили плоски плувки («близалки») в случай, че попаднат на платики. При Ян плувката е 10г., а при Мило 6г. Най-забележима е разликата в отежнението на монтажа: при Мило отежнението е типично «италианско» – внушителна верига от съчми разположени по посока на намаляване на теглото. При Ян утежнението е по-типично за нас – една оливетка и 4-5 тежести. Интересен детайл: Мило искаше да сложи оливетка на плоската плувка, но т.к. не можа да намери достатъчно тежка оливетка в куфара на принадлежности (както се казва, обущарят ходи бос), се наложи да прояви чудеса от изобретателност! Той сложи две оливетки, разделени със силиконово пръстенче (за да може конструкията да запази гъвкавостта си), и ги закрепи в двата края с две съчви. И при Ян, като при Мило диаметърът на повода е 0.8-0.12мм, а куките №20-16. За всеки случай, той има и голям запас от различни поводи. Ако случайно обаче платиките се задържат пред Мило – Ян е предвидил и една пръчка за фидер. Това е истински кошмар за Мило, защото той много добре знае, че Ян Ван Шендъл е бог на риболова с фидер.

Захранка

Определено, Мило е голям хитрец! Преди състезанието той се разходил до магазинчето “AB Peche”, което принадлежи на местния и уважаван от всички състезател Уилям Алавуан, и помолил да му помогне в избора на захранка! Така че захранката е правена от Уилям, а Мило само е добавил пакет от своята смес «VIP Light» и малко глина.
Ян, напротив, нищо не знаеше за реката и се осланяше на собствения си усет. Той прави захранка, предназначена за платика, на основата на своите фирмени смеси Van den Eynde “Record Gold” (2 кг.) и “Record Silver” (2 кг.), като прибавя към това 500г. царевично кюспе и 100г. brasem. Да, но, няма пръст! И той като Мило, няма нужда да взема акъл назаем! Хвърляйки поглед наоколо той забелязва две купчинки земя, изровени от къртици. Милите зверчета! Остава само да се наведеш и да събереш хубава земя с достатъчно лепливи свойства. Необходимо е само да се пресее и се получава каквото трябва! Земята е малко суха, което е естествено за такъв летен ден, но се овлажнява от самата захранка и ето ти и необходимата консистенция.

Ян решава да използва своята захранка както за първоначално захранване, така и за дохранването. Мило има нещо друго наум – в една кутия той сипва само пръст и я смесва с различни видове стръв – това за да подхранва от време на време. Освен това той прави доста интересна смес на основата на бентонит, едър пясък и стръв, която беше доста удачна за него на финала на Open Declic. С нейна помощ той ще може с голяма точност да хвърля голямо количество жива стръв на нужното място.

Стръв

И за стръвта Мило се е консултирал с Уилям Алавуан и купил от него голямо количество стръв, а също и пакет хирономуси, който той добави в подхранката. апасил се е с кастери (за подхранка) и едър вердевас. Ян също има хирономуси, но ще ги използва само за куката. Той има и достатъчно количество кастери и дъждовни червеи, но ще ги изполва не в основната захранка а само за фидера и за подхранка, ако се появят платики.

1-ви тур

Съревнованието започва с жребий. Въпросът е в това кой пръв ще се падне на номер едно. Най-вероятно в началото рибата ще бъде в долната част, а после ще се премести нагоре по течението. Ако наистина се случи така, то ще бъде най-добре отначало да се изтегли №1, за да може на втори тур да се ловува на №2 нагоре по течението. «Провървя» на Мило, и той с усмивка до ушите си прави топките със захранка. Редом с него е верният Паоло, който придружава Мило на всички състезания. И така, спортистите хвърлят по 12 топки захранка, Мило на разстояние 11,5м., Ян – на 13м. Топките на Мило съдържат доста повече стръв от топките на Ян. И двамата шампиони започват да ловят на най-леката линия, като разчитат да уловят бабушка, която ще бъде привлечена от първата отделила се от топките захранка жива стръв. Мило така е направил монтажа, че той почти да докосва дъното и слага на кукичката два хирономуса. Той почва да вади бабушка и Паоло педантично записва всяка рибка в тефтерчето. При Ян също кълве но по-слабо и не толкова бабушка. Той смята, че плувката е прекалено лека и съжалява, че не е сложил 3г. Но след няколко секунди подсича 400-грамова платика, което до известна степен го успокоява . Все пак след няколко празни подсечки решава да използва монтаж с 5-грамова плувка и слага отново два хирономуса на куката. Резултатът идва бързо – след някакъв си половин час той вади два неголеми скимера и и един, ама никак не лош (800г.- 1кг.)…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.