Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Как да командваме рибата -

Как да командваме рибата

Как да командваме рибата

Как да командваме рибата

Име: Методи Костов, Клуб „Майсторски риболов”

След дълго очакване да замръзне язовир Батак , това стана факт eдва в средата на януари. Добрата новина дойде от нашия приятел Бойко, който стопанисва хотел на брега на язовира. Не се колебахме много и спретнахме една мощна група за съботно – неделен излет на Батак. През миналата година язовирът не замръзна и по наши предположения популацията на костур трябваше да е нарастнала.

Как да командваме рибата
Как да командваме рибата

В събота, след сутришното кафе при Бойко решихме да посетим Костандовския залив. Имахме вече обнадеждаваща информация от наши агенти, че костурът „дава” добре. Но ни предупредиха и за неравномерно натрупалия се лед. Имаше места с по над 10 сантиметра и места с по-тънък лед. Около 9.30 часа бяхме вече на леда. Разделихме се на две групи и заехме места. Първите бяха на около 60 метра от брега, а ние влезнахме на около 100 метра навътре. След като пробихме дупки, се оказа, че леда при нас е около 7-8 сантиметра, но беше плътен и здрав. Направих си въдицата с макарата с две мормишки, понеже дълбочината беше 15-16м. Долната беше по- голяма волфрамова, за да може да потъва по бързо до дъното, а горната беше фосфорицираща пластмасова на около 20 сантиметра от първата. Сложих по два вердеваса на кука и пуснах. След около 2-3 минути имах кълване и първия костур беше на леда. Непосредствено до мен, на разстояние 10 метра, бяха заели позиции Боби и Мишо. Забелязах, че всички ловяхме регулярно и нямаше по дашни на риба дупки. Тогава реших да си пробвам и захранката, която си бях забъркал още от предишната вечер. Тя беше изключително бедна на хранителни частици и преобладаваше тежката глина. Разбира се допълнително си бях приготвил и около 300 грама вердевас, ако се наложи да се групира и настървява рибата. След като се видя , че почти няма течение, реших да пусна две топки, едната само глина и ароматизатор, а в другата сложих и вердевас. След като захраних, се получи моментно затишие и се наложи да изчакам 10 минути. През същото време Мишо и Боби ловяха регулярно, но без захранка. При поредното пускане в дупката имах кълване и рибата започна да взима доста активно. Кълванетата бяха резки и стръвни, което аз отдадох на захранката с вердевас. Така вече с 20 риби аз реших пак да захраня и то при положение, че кълванетата си ми бяха регулярни и нямах затишие. Пуснах още две топки с вердевас в дупката и този път забелязах, че нямаше спиране на кълването, а рибата си продължи да кълве. Реших да експериментирам и сложих два бели червея на куката. Предполагах, че след като е толкова активна, рибата може да взима и на два бели…..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.