Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Още няколко тайни за подхранката -

Още няколко тайни за подхранката

За да може през лятото вашият риболов на плувка да бъде успешен, трябва да накарате рибата да се концентрира на едно място за сметка на използваната захранка. Колкото по-точно подавате захранката, толкова по-малък обем и площ вода ще се наситят с хранителни частички и толкова по-голяма ще е концентрацията на рибата на даденото място.

НЕОБХОДИМ ОБЕМ ЗАХРАНКА

В различните водоеми, в зависимост от температурата на водата, дълбочината, силата на течението, се използват от 1 до 10 кг сухи компоненти на захранката, в рамките на един светъл ден. Много голяма роля има размерът на хранителните частици. Колкото са по-малки частиците, толкова е по-голяма контактната им повърхност с водата, по-голяма е разтворимостта. 3 кг суха захранка, прокарана през месомелачка, се равнява по ефективност на 1 кг захранка със същия състав, прокарана през кафемелачка плюс 2 кг баласт (пясък, глина).

ВИСКОЗИТЕТ НА ХРАНАТА

Всеки един компонент, който се добавя към захранката, оказва или свързващо (залепващо действие), или обратното – прави я по-рохкава. Към слепващите се отнасят: глина, счукани овесени ядки, овесено брашно, сухо мляко – обезмаслено. Към разрохкващите компоненти се отнасят: сода за хляб, дрожди, трици, речен пясък. Ако към захранката се добави и жива стръв – ларви, червен червей, рязан червей и т.н. – това също дава разрохкващ ефект.

Като регулирате количеството на противоположните по вид съставки, поредността на добавянето им и количеството добавена вода, се получава такава консистенция, при която топката със захранка след падането във водата не се разпада, а, след като стигне до дъното, започва да се размива от течението. Ако ще ловите във водоем без течение (неподвижна вода) топката трябва да се разпада максимално бързо при контакт с водата. Има и изключения. Например, във водоем с голямо количество уклей и други ситни риби, които плуват и се хранят на повърхността. В такъв случай ще се наложи да увеличите вискозитета на захранката, за да може топката да „пробие”слоя с дребни рибки на повърхността, без да остави мътна следа при потъването си. При това ефективността на захранката ще се понижи, понеже топките дълго време ще се разтварят във водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.