Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Стандартните и кухи ластици срещу хидро - кои са по-добри? -

Стандартните и кухи ластици срещу хидро – кои са по-добри?

Харесва ми риболовът на голяма риба с щека

Нищо не може да се сравни с тръпката, когато голям лин или шаран се мятат във водата, а ластикът се разтяга и отпуска…Или прилива на адреналин при вида на ядосан шаран, който се втурва към средата на езерото, а ти си закачен като воден скиор за загубила контрол моторна лодка. Ако досега не сте усетили подобни тръпки с щеката, не знаете какво изпускате.

Тъй като доста от риболовците ходят на риболов за голяма риба с щека, има нещо, което е ключово важно за успеха, в сравнение с всички останали , и затова нека видим резултатите от теста на X-Factor на различните ластици за голяма риба.

Подбрал съм три стандартни ластика за голяма риба – 1.8mm твърд (плътен) ластик, който ще сравня с неговите кух и хидро еквиваленти. Конкретно в случая ще тестваме Daiwa Black Hydro (хидро) и Preston 15h Hollow (кух) срещу плътния Vespe No.14.

Най-важната характеристика на ластика е неговата способност да се разтяга при опън и връщането му в първоначалната форма и размер след отпускане на опъна. Това свойство за връщане в начално положение прави ластиците толкова полезни за всички риболовци. Това дава възможност да морите , рибата когато ластикът е опънат, а веднъж след като сте я изтеглили на брега, ластикът се връща обратно в топ кита – готов за следващата риба.

Малко наука!

Причината за това ластикът да се разтяга е в молекулите на самия ластик. Когато е отпуснат, тези молекули са твърди и разбъркани – подобно на спагети в купа, когато ластикът е опънат, тези молекули се подреждат и съединяват една с друга – като подредени в права линия спагети. При отпускане на опъна молекулите се връщат обратно в разбъркан вид…дотук добре. Но все пак, при всички ластици се стига до момента, в който молекулите са стигнали лимита си на опъване и няма вече накъде да се разтяга….това се нарича “достигане на крайния предел”. Но ето, че в последните разработки се стигна до «кухи» и «хидро» ластици.

Идеята за кухия ластик е семпла. По протежението в центъра му има малка кухина, което му позволява да се разтяга , докато кухината не бъде напълно компресирана. Това му придава по-голямо опъване и мекота в сравнение с твърдия (плътния) му братовчед.

Хидро-то е същият като кухия ластик, с изключение на това, че в централната кухина е инжектирана течност. Тази течност прави хидро-то по-труден за компресиране , въпреки страхотното разпъване и мекота, да не говорим за блестящото му връщане в първоначалния му вид, което е непостижимо за останалите. Разработката на хидро ластиците започва през 1998 от трима състезатели от от юга – Simon Gould, Micky Hughes и Jack Harness, които подсигуриха продукта със строги патенти и прехвърлиха правата за глобален маркетинг и дистрибуция на гиганта в такъмите Daiwa, но все още продължават производството на продукта в Berkshire.

Ще обясня накратко как монтирах различните видове ластици на моето оборудване с помощта на някои специални втулки и бънгове.

Дали вашата щека е подходяща за ластици за голяма риба?

Първо нека да разгледаме какъв тип щека е необходим за тези ластици и риба и най-вече дали ви трябва специална “шаранджийска” щека или не. Много риболовци се колебаят да сложат на топ кита ластик 1,8 мм … дали щеката ми ще издържи… дали голям лин или шаран няма да я счупят? Спокойно! Не ви трябва да си купувате специална шаранджийска щека , за да дърпате големи линове, платики или шарани, които са до 5 килограма. Ако я морите правилно, голямата риба няма как да счупи нормална мачова щека. Единственото изключение ще бъде , ако най-безгрижно сте решили да ловите много голяма риба. Единствено за риби над 10 кг ще трябва да включите в оборудването си специална мощна щека. За болшинството от останалите риболовци нормалната мачова щека ще им даде адекватна сигурност, стига да се обърне внимание на някои неща….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.