Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Плувки за риболов на бабушка -

Плувки за риболов на бабушка

Плувки за риболов на бабушка

Плувки за риболов на бабушка

Дали любителите риболовци са се замисляли на брега на водоема каква роля играя тази на пръв поглед незначителна принадлежност – плувката?

Попитайте когото и да било и всеки ще ви отговори, че плувката е, за да се вижда кълването на рибата. Принципно това е така, но само от една страна. Освен кълването, добрата плувка трябва да съчетава в себе си и други функции – добра видимост на антената, устойчивост при вятър и чувствителност при кълване „на повдигане“ и при „натискане“. Всички тези своиства зависят от материала на тялото, кила и антената. В тази статия ще се спрем на темата – плувки за една от най-разпространение у нас риби – бабушките. Ще ви представим една гледна точка.

Плувки за риболов на бабушка
Плувки за риболов на бабушка

За риболов на бабушка, както на течение, така и в стояща вода за предпочитане е да се използват плувки с дълъг кил и антена. Защо? Ще опитаме да анализираме. На пръв поглед изглежда, че няма нищо по лесно от риболова на тази толкова разпространена риба(бабушката) и не си струва да се отнасяме толкова сериозно към плувките за риболов. От една страна това е така. Например през пролетта, когато рибата е активна формата и качеството на плувката не играят почти никаква роля. В този момент е важно стръвта да се намира на необходимата дълбочина и плувката да регистрира кълването. Но въпросът с чувствителноста на плувката избива при наличието на конкуренция, там където рибата е наплашена и в късна есен и зимата, когато водата е бистра. Именно тогава материалите, от които е направена плувката и нейните качества стават от първостепенно значение за количествения улов.

Най-добре е за риболов на бабушка да се използват плувки с метални антени. Този тип антени са максимално чувствителни, но се отежняват трудно. Затова най-добре е да се използват за лека стръв – вердевас, бял червей или кастери. Те са подходящи за класически риболов на бабушка около дъното. Но поради своята ултрачувствителност тяхното използване е ограничено. Заради тънката антена на голяма дистанция те трудно се виждат, както и при вълни или насрещно слънце. Правилното отежняване на тези плувки изисква над водата да се подава само една трета от антената, а това създава проблеми при вълни. За сметка на това в тихо време и при капризни риби тези плувки са незаменими. Дължината на антената е изключително важна, за да се регистрира кълването “на повдигане”. А тънкоста на антената е важна не само заради по-малкото съпротивление при кълването, а и заради по-малкото съпротивление при страничен вятър. Плувки с метална антена се използват основно от състезатели, а дори и те не го правят често заради трудното отежняване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.