Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Навиваме ли правилно влакното на макарата? -

Навиваме ли правилно влакното на макарата?

Навиваме ли правилно влакното на макарата?

Навиваме ли правилно влакното на макарата?

В старанието си за замятане на максимално голяма дистанция риболовците използват какви ли не хитрости – ловят с максимално дълги пръчки, ползват най-тънките влакна, намаляват кълването като използват по-големи тежести, а забравят най-елементарното нещо – правилното навиване на влакното върху шпулата.

Навиваме ли правилно влакното на макарата?
Навиваме ли правилно влакното на макарата?

Повечето производители на макари дават схеми за правилно навиване на влакното, но кой ли ги чете тези „глупости“. В повечто случаи взимат макарата и ролката влакно и просто пренавиват.Все пак си струва да се положи малко повече труд и да се намотае влакното на макарата правилно. Това ще ви даде близко до максималното замятане, никога няма да имате „бради“ и оплитания, както и усукване на влакното. Освен това благодарение на по-малкото огъване на влакното в борда на шпулата то ще издържи по-дълго. Когато навивате на макарата влакно от ролка 500 м е важно колко ще навиете. Навивате толкова, че до края да останат 2-4мм. Ако навиете влакно и изравните с борда на шпулата макарата сама ще ви „коригира“. След две-три замятания неминуемо ще се образува “брада” и ще трябва да отрежете ненужната част от влакното.

От година на година влакната стават все по-тънки и по-здрави. Най-малко проблеми възникват, когато шпулата има възможност да поеме повече влакно, от колкото е самата ролка. Най-правилното решение в тази ситуация е изготвянето на подложка от корк или пенопласт, но малцина могат да го направят. Затова най-често използвано е навиването на бекинг, под влакното. За бекинг подхожда най-добре влакно с диаметър 0.25 или 0.30мм. По-тънко влакно също е подходящо, но ще ви трябват доста метри. А от влакно 0.40мм е по-добре да се откажете, тъй като повърхноста след навиване е неравномерна. Не използвайте за бекинг също така и капронов конец, тъй като след риболов той бавно съхне и ще съсипе влакното ви.

Как да определим колко влакно е необходимо за подложка? Много просто. Първо на макарата се навива необходимото влакно( 100 или повече метра) и отгоре се навива бекинга, който трябва да стигне на 2-4 мм от борта на шпулата. Така ще се получи правилна намотка но в огледален вид. Можете да я пренавиете върху резервната шпула и всичко ще бъде точно. Ако нямате резервна ще се наложи да я пренавивате върху друга макара. Не е нужно да съединявате влакното с бекинга, тъй като възела ще наруши гладкоста на навиването. По-добре прилепете краищата със скоч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.