Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Вълшебният ваглер на CRALUSSO -

Вълшебният ваглер на CRALUSSO

Вълшебният ваглер на CRALUSSO

Вълшебният ваглер на CRALUSSO

На световното първенство в Мадунице(Словакия) през 2003г Унгария стана световен шампион благодарение на нов вид близалки. Да измислиш нещо ново в днешно време си е жива революция. Плувката бе изобретена от Кароли Кралике, който сега е конструирал и нов ваглер, с уникални своиства.

Няколко месеца назад аз за първи път чух за новия ваглер. Това е плувка на Cralusso, конструирана от Кароли Кралик. Това име неизбежно ме накара да проявя интерес. С нетърпение очаквах поредното изложение EFTEX. Там CRALUSSO имаха щанд и присъстваше и самият конструктор. А кой по-добре от него може да обясни своиствата на новата плувка. Не мога да не призная, че останах впечатлен от това, което чух. Тялото и антената на новият ваглер почти не се отличават от стандартните. Но прави впечатление, че цялото тяло на ваглера е покрито с малки вдлъбнатини и прилича на топка за голф. И също като топката за голф тези вдлъбнатини подобряват летенето на ваглера и неговото точно попадение.

Подвижен вирбел

От единият край на тялото до другият край успоредно има монтирана тънка тел, върху която се движи вирбел, закрепен за основното влакно. По време на полета карабинката с адаптера се плъзка по телта в посока на антената и ваглера лети безпроблемно с тежкото тяло напред като стреличка от дартс. Когато ваглерът падне във водата тежеста издърпва вирбела и изправя плувката. Когато човек чете за това изглежда много сложно, но на практика е просто.

Вълшебният ваглер на CRALUSSO
Вълшебният ваглер на CRALUSSO

Регулируемата антена

Необикновена е и антената на този ваглер. Тя е пластмасова и се регулира. Антената излиза от тялото и по желание може да се вади или прибира навътре. Колкото повече се подава, толкова повече тежест е необходимо да се монтира на линията. На антената дори има изобразена скала с обозначение колко грама олово е необходимо за точното отежнване. Освен това плувката лесно се приспособява към различни условия. Интересното е, че тънкото регулиране се осъществява само с предвижване на антената без добавяне или махане на съчми. Това наистина е поразителна техника. За трудни условия плувката може да се оборудва със специална „шапчица“ върху антената, тъй като на дистанция и при лоша видимост дебелата антена се вижда по-добре. Понякога антената трябва да да има минимална товароподемност, а понякога много голяма. Всичко това се постига с регулиране на допълнителните детайли. Важен момент е, че самата антена е куха и малките съчми могат да се поставят вътре в тялото.

От Ян Ван Шендъл

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.