Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Жива или мъртва стръв - решение на живот и смърт -

Жива или мъртва стръв – решение на живот и смърт

Жива или мъртва стръв - решение на живот и смърт

Жива или мъртва стръв - решение на живот и смърт

Идеята да се умъртвява живата стръв – бели и торни червеи, не е нова

Още преди много години риболовците говореха за използването на мъртва стръв, за да предотвратят разпадането на топките на дъното. Спомням си една статия от французина Даниел Диджилсом, в която той описваше подхранка от умъртвени бели червеи и пинки в кубчета лед.

Жива или мъртва стръв - решение на живот и смърт
Жива или мъртва стръв - решение на живот и смърт

И така защо аз искам да се върна отново на този въпрос сега?

Длъжен съм повторно да разгледам тази идея, защото през годините всичко се придвижи далеч напред. Например появиха се някои нови методи за подготовка на мъртвите примамки, но по-подробно за това по-късно. Новите способи за приготвяне на мъртва стръв са достатъчна причина за написването на статия. Съществената причина обаче е каква роля играе мъртвата стръв в съвременните начини на подхранване за едра риба.

Най-добрите състезатели от Великобритания са експерти, когато става дума за това как работят различните подхранки, особено когато става дума за улов на едра риба. Англичаните разделят храната на два вида – инертна или активна. И така – как да уловим едра риба, използвайки инертна подхранка. Но аз вече “чувам” как си задавате въпроса, а какво всъщност е инертна подхранка.

Инертна подхранка е храна, която е неподвижна на дъното на реката или езерото. Топката не образува облак, не изпуска балончета, никакви частици не изплуват към повърхността, а стръвта в нея е мъртва и не се движи наоколо.
Ще ви дам два примера:

Европейското първенство в Милтън Кейнс преди няколко години. Англичаните използваха инертна подхранка и ловиха по-малко риби от другите отбори, но значително по-едри. Този подход даде отлични резултати при риболов на едри бабушки. Вярно е, че англичаните бяха домакини, но французите и белгийците са не по-малко добри в риболова на бабушка. И както винаги, различията между най-добрите бяха само в нюансите на подаване. Англия определено показа тактическо разбиране в работата с инертни подхранки, което другите отбори нямаха.

Вторият пример е от миналото лято. Имах среща със Стив Гарднър непосредствено преди баражите за националния отбор в Уилоу парк. Там, където се провеждаше състезанието, имаше много ситна риба. Стив отново избра инертна подхранка. За подхранка той използва т.нар. “двойна глина” – смес между Terre de Somme и глина с руски вердевас. Западните риболовци, изглежда, изпитват смесени чувства към руския вердевас. Някои се отказват да го използват заради леко соления му мирис, тъй като по-голяма част се добива от солена вода. Стив не бе обезпокоен от този факт ни най-малко. Резултатът бе съкрушителен. Стив стана първи с повече от 7 килограма пред втория в турнира.

Някои от риболовците на Запад подкрепят използването на активните подхранки. Мнозина от тях смятат, че начинът да се привлече едрата риба е отначало да се съберат ситните риби, тъй като според тях те са като визуален ефект за по-едрите, че на това място има храна. Тогава на хранителното петно се събират едрите риби и изтласкват едрите. Ето защо мнозина риболовци обичат активната подхранка. При този тип храна, когато ползвате ситен вердевас, той се придвижва и танцува на петното. Белите червеи правят същото, те са активни на дъното и това прави хранителното петно активно и посещаемо от по-голямо количество едра риба.

И все пак ативната подхранка е провалила много добри състезатели на световните и европейските първенства. Инертният подход привлича направо едрата риба, без да събира дребосъците. Защо това работи? Частично това може и да се дължи на местата, където са се провели състезанията, на които се основават моите два примера. Двата водоема са силно зарибени и едрата риба е възможно да не иска да се бори за храната с голямото количество дребосъци. Освен това тези водоеми са ежедневно посещавани от риболовци. Не е изключено едрите риби да са развили инстинкти за предпазване от живи примамки – активността на ситната риба като сигнал за опасност. Това е основен принцип, с който ще се занимаем в тази статия. Едрата риба по принцип не обича блъсканицата, когато се храни. На нея често й трябва повече време, за да се завърти над хранителното петно.

Инертните храни имат множество преимущества, и не на последно място – остават на дъното, докато не бъдат изядени от рибата.Активните пинки и бели червеи имат лошия навик да изчезват от хранителното петно. Това лесно може да се види, ако хвърлите няколко топки на плитко. След половин час погледнете и ще видите колко от подхранката ви е останала. Ако си направите един паралелен експеримент с кастери в храната вместо червеи, ситуацията ще е съвсем друга. Ще ви се наложи да чакате по-дълго, докато рибата открие вашето петно, но след това ще ловите по-качествени риби. Няма нищо по-инертно от кастерите, а те са истинско злато.

Това ме връща към темата на тази статия. Един от начините да превърнете активната стръв, червеите в инертна подхранка е да я убиете. Трудно е нещо да стане по-инертно от мъртвото. При използване на мъртва стръв, вие фундаментално променяте поведението на вашата храна на дъното. Действайки разумно, като убивате вашата стръв, вие можете да ловите по-едри риби.

Подхранката, която използвате, трябва да бъде максимално свежа, доколкото е възможно, и трябва да се отнасяте с нея внимателно, за да е в отлично състояние, когато я използвате. Имайте предвид, че добавяйки умъртвена стръв в храната, тя може да се развали много по-бързо, отколкото с жива стръв. И ако не сте внимателни, това може да проработи срещу вас. А сега ще разгледаме подробно различните начини за подготвяне на мъртва стръв за риболов.

Използване на домашен фризер

Домашният фризер е начин вие винаги да имате запас инертна стръв, готова за риболов. Обикновените домашни фризери могат да съхранят замразена вашата стръв 3 и повече месеца, а големите фризери дори и по-дълго. Освен това има и икономически причини за използването на фризера. През своя съзнателен живот като риболовец аз съм изхвърлил в езера и реки тонове качествена подхранка. Замразяването на остатъка от вашата храна след края риболова е изгодно, а фризерът гарантира повторното използване, без да се нарушава нейното качество. Тайната на доброто замразяване се състои в самата подготовка към това. Ето няколко подсказки как да направите това.

Пинки и бели червеи

За да замразите пинки и бял червей, вие първо трябва да се уверите, че са чисти и сухи. Ако сте ловили риба в дъжд или вашите червеи просто са влажни, първо ги подсушете. Просто посипете червеите с царевично брашно. Освен това се уверете, че в червеите няма умрели. След размразяването те ще са се развалили и ще изпортят вашата подхранка.
Преди замразяването пресейте царевичното брашно от червеите, след като сте ги подсушили, и ги поставете в найлоново пликче. След това трябва да обезвъздушите пакета и добре да го завържете. Жизненоважно е червеите да нямат никакво пространство за придвижване по време на замразяването. Ако оставите дори малко въздух в пликчето, червеите ще се движат и ще се потят. Така впоследствие, когато ги размразите, ще миришат на мухъл, което не е много добре за рибата. Не забравяйте, че трябва да оставите достатъчно време на вашата стръв да се размрази преди риболова. Бъдете изключително внимателни, когато замразявате пинки. Аз винаги ги поставям в два пакета, един в друг, за да съм сигурен, че никой няма да избяга по време на замразяването. Случи ли се това, има реална опасност да ви забранят да ползвате фризера, ако вашата съпруга открие пълзящи червеи.

Скоро четете как да замразяваме вердеваса и други начини за умъртвяване на червеите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.