Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Използване на пръст и глина -

Използване на пръст и глина

Използване на пръст и глина

Използване на пръст и глина

През последния месец в редакцията се получиха няколко писма, в които наши читатели ни молят да публикуваме статия за пръстта

Представяме ви публикацията на руския шампион Александър Баканов.

Използване на пръст и глина
Използване на пръст и глина

Много често ми задават въпроси : Защо да добавям земя към захранката? Каква земя да използвам, как да я използвам и в какви случаи? Това са въпросите, на които ще се опитам да отговоря в тази статия, като се опирам не на статиите в списанията, а на многогодишния ми собствен опит.

Съществуват най-различни видове пръст – тези, които се продават в магазините (Terre De Somme, Terre De Riviere, Damp Leam,Bentonit), както и тези, които можете да си добиете сами (земя от къртичини, глина, пръст от брега на водоема, пясък). Ако сложите един килограм в захранката, може и да не почувствате търсения ефект, затова, в зависимост от ловните условия, аз използвам за риболов от три до десет килограма земя.

Първата причина, поради която се използват различни видове пръст, е понижаването на хранителната стойност на сместа на захранката, което е много важно за студеното време на годината (колкото е по-студено, толкова повече земя трябва да добавите към захранката). Втората причина, поради която се използват, е за утежняване на използваната захранка. И третата – това е забавянето на размиването на сместа на дъното, което е особено актуално при силно течение, когато захранката, която има слабо свързващи свойства, се размива мигновено. Освен това земята се използва и за създаване на допълнителен хранителен облак (шлейф), което привлича рибата от големи разстояния, за създаване на дъното на така наречения “килим” от глина, върху който ще се заложи захранката.

На големи канали, с голяма плавателна активност, използването на земя, която има силно свързващи свойства, е просто необходимо, иначе след преминаването на поредния кораб или баржа на дъното няма да остане и следа от вашата захранка.

Собственоръчно приготвени глина и земя

Добиването на глина е доста трудоемка операция, а и не всяка глина става за използване, а само тази, която има силно свързващи свойства. Отначало, за да се разбият едрите късове и да се отделят камъните и корените на растения, трябва да прекарате глината през едро сито. След това се претрива през по-ситно сито, така че да се образува много дребна фракция. Ако сте направили по-голямо количество, отсипете в целофанова торбичка, която може да се затвори херметично, количество, което ще ви стигне примерно за два-три месеца. Глината, която се съхранява в овлажнено състояние по-дълго от този срок, може просто да вкисне. Останалата част трябва напълно да се изсуши. След това ще можете да я използвате във всеки един момент, след като предварително я навлажните. Това става много лесно – изсипете известно количество суха глина в кофа и малко по малко навлажнявайте с пулверизатор, като не забравяте непрекъснато да я размесвате. Ако веднага добавите голямо количество вода, то глината ще се слепи на големи буци и ще стане непригодна. За да я овлажните, можете да използвате и два слоя мокри вестници, които можете да навлажнявате допълнително, докато глината стигне нужната консистенция.

Съдържанието на голямо количество глина в захранката ще позволи на дребния вердевас да се запази за доста по-дълго време в привлекателен за рибата вид, тогава когато в чистата захранка личинките загиват доста бързо. Освен това парчетата захранка на дъното се разпадат доста по-бавно, което държи рибата дълго време в точката на лова.
Освен глината, можете да добивате и използвате и пръст от къртичини като гледате земята да е по-мазна и рохка. Нея също не трябва да я съхранявате дълго време в овлажнено състояние, тъй като бързо може да се покрие с плесен. За разлика от глината, тя не притежава силно свързващи свойства, по рохкава е и при попадане във водата образува облак, който се разпространява на по-голямо разстояние, което е привлекателно за рибата, особено за платика.

Процентното съотношение земя или глина във вашата смес за захранка зависи от времето на годината и условията за риболов. Зимата, когато водата е прозрачна и рибата е много внимателна, това количество може да стигне до 70-80% от общия обем захранка. През останалото време процентното съдържание на глина не трябва да бъде по-малко от 25%, което ще задържи вашата захранка и при преминаването на баржи и кораби.

Ако рибата е малко активна и лошо кълве, то можете да получите добър резултат, ако смесите червеи със земя или глина, в такъв план те са най-добрия естествен вариант.

Като постоянно експериментирате с различните видове земя, техният цвят или процентно съдържание, ще постигнете много добри резултати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.