Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Тактика за риболов на бабушка -

Тактика за риболов на бабушка

Тактика за риболов на бабушка

Тактика за риболов на бабушка

Състезател от Van Den Eynde споделя своите тайни

Ричард Тейлър e бил 4 години в отбора на Van Den Eynde в Есекс Каунти и им помогна да спечелят три титли от Зимната лига. Неотдавана той ни заведе в Бау Бийч.

Тактика за риболов на бабушка
Тактика за риболов на бабушка

Покрай работата си в магазина на родителите ми Medway Tackle в Tornbridge пътувам доста по цялото графство Есекс, но атрактивни места за риболов има и почти пред вратата ми. Едно от тях е Bough Beech – голямо водохранилище, което бъка от каракуда, платика и бабушки. Всъщност бабушките са най-много, а каракудите почти не се показват, но ако все пак стане, ще ви създадат проблеми, които трябва да преодолеете. Наклонът на язовирната стена се спуска надолу, под нивото на водата и на разстояние, по-голямо от периметъра на щеката. Иначе казано, захранвам и залагам за бабушка без да знам какво е дъното.

ЗАХРАНКА
Ако има бабушки в района, няма как да не ги привлека с топки захранка. Още в началото ще захраня добре с около дузина топки с размер на портокал, но пък трябва да съм сигурен, че щом докоснат дъно те няма да се търколят надолу по наклонената стена. За да не стигнат прекалено далеч не трябва да са много тежки. Затова е важно да улуча точния микс.
Мои спонсори са Van Den Eynde и затова едва ли ще ме видите да ползвам друго. За този лов на бабушки избрах 2 кг. Supermatch, 1 кг Superlake и половин торбичка коноп. Понеже съм тръгнал за бабушка, преди да смеся трите съставки ги минавам през ситотото за да махна по-едрите частици. Използвал съм много пъти тези съставки за лов на бабушки при речни условия и винаги е сработвало. Получава се тъмна на цвят смес, прошарена от частиците коноп. Водите на Бау Бийч (Bough Beech) са забранени за риболов с вердевас червен червей и затова преди да направя топките слагам в сместа три големи шепи кастери и една с мъртви ларви. Мъртвите ларви няма да разпаднат меките топки, за разлика от живите. Това си е малко прекалено защото така и така ще използвам кастери и ларви за стръв и на кукичките.

Кастерите работят за по-едра риба, но ако е ситна ще сменя с ларви. Понеже преди да захраните не знаете колко големи бабушки имате насреща, затова ще е добре да включите и кастерите и ларвите в сместа за първоначална подхранка. При всички случаи не искам бабушката да се разсейва с подхранката. Убивам ларвите като ги слагам в кутийка за стръв и ги заливам със студена вода. След това започвам бавно да наливам вряла вода от чайника. Ако го направите бързо, ларвите ще се попарят и ще станат много твърди. Червеният цвят е добър цвят за бабушка, а и помага да превключвате между ларви и кастери. Тежките топки ще се търколят надолу по наклона и затова ги притискам само 2-3 пъти всяка. Не си мислете, че дузина топки са прекалено много. Водоемът е доста голям и само 3-4 топки няма да стигнат – бабушката ще ги изяде бързо и ще се премести другаде. Първоначалната подхранка трябва да е възможно по-дълготрайна, не че няма да добавя още, ако няма движение.

ТОЧНО ХВЪРЛЯНЕ НА ТОПКИТЕ
Ще хвърлям стръв на 11 м, но планирам да ловувам на 13 м – това е защото знам,че захранката ще се търкаля по наклона на стената. Напоследък използвам поплавък маркер на резервен топ сет вместо щекерна чашка на основния. Това е защото на финала на последното състезание на Зимната лига хвърлих топка, улучих щекерната чашка и счупих втория топ.
Маркерните поплавъци са големи и се прикрепват към топ сета с късо влакно.

Когато хвърляте топки е задължително използването на поставка за щеката – не може едновременно да хвърляте топките и да контролирате доста дългата щека. Щеката ще се мърда насам-натам и затова трябва да я фиксирате отгоре и отдолу с две поставки, които ще я захванат на точната позиция, така че да можете да следите само целта. Аз първо слагам поставките и после плъзвам щеката така, че да е на 11 м от поплавъка. Тогава ставам да хвърля топките, приблизително на около метър една от друга.

РОХКА ЗАХРАНКА
Когато вече почна да ловя предпочитам да хвърлям кастерите с прашка на всеки 5-10 минути. Предпочитам да подавам пълни чашки с прашката рядко. Аз мисля, че кастерите от първоначалната подхранка се изяждат бързо, за разлика от джокерите (личинките) и затова е добре да почнем с кастери.

Имам едни по-леки кастери за рехава захранка които потъват добре, а тъмните са по-добри за куката защото се закачат по-лесно. Обикновено аз закачам кастера така, че се вижда връхчето на кукучката.От време на време бабушката изчезва, така че кълвенето варира. Този път първият ми улов е на единичен кастер, а рибата е около 150 гр., което е добър знак. Такива бяха и стръвта, и рибките през следващия около един час за който имах късмета да извадя около половин дузина бабушки, от около 300 гр, всяка, което не е нещо необичайно.

Към края на сесията все ще се случи рибата да се оттегли от храната и да трябва да я последвате на друг участък. Но не бързайте. Например когато по-големите се оттеглиха, изчаквах и вадех по-малки докато кълвенето се поднови.

МОНТАЖИ
Правя тежък монтаж с оливетки “на дъно” за бързо спускане на стръвта и още един “с пропадане” – с като връзвам дропери – за плавно спускане на стръвта. За всеки вид правя по два идентични монтажа. Монтажът с оливетки обезсмисли използването на кръгъл поплавък Milo Tropic. И на двата вида монтираме по 1 гр. Под оливетите имам 5 дропера сачми No10 надолу по дължината на кукичката.

Основната линия при всеки от случаите е 0,09 мм Preston Reflo Powerline, a поводите са 0,08 мм Milo Krepton. Монтажите се отличават само по формата и размера на кукичката, едната от които е 18 Tubertini Series (оригинално производство), чийто отвор е идеален за работа с кастери. При другия монтаж използвам кукичка 20-ца на Mustad Canal Seed с дълго жило, което става за ларви.

Ластикът е Nо6 Milo Latex, който е много мек и е може би като традиционния номер 5. Понеже всички ластици на Milo са бели на цвят съм си маркирал с точици на върха на щеката кой от видовете влиза в дадения топ сет. За да може ластикът да работи добре, открих най-добрия лубрикант – кондиционер за коса. За да съм сигурен, че всичко е смазано добре, изстисквам го направо в топ сета, така всичко се смазва добре и ще видите как прокапва от връхчето.

Двата други монтажа са идентични, с изключение на кукучката. И двата включват 1 гр. плувка , чието име не мога да си спомня, но е по-тънка от Tropic-а. Сачмите са предимно Nо 10, на малко разстояние, след това ги разпределям по близо до куката. Целият набор сачми почва някъде на 10 см от кукичката.Това е точният монтаж за ларви защото виждам, че бабушката предпочита ларвата “на пропадане”, а кастерите са по-ефективни «на дъно».

Често бабушката се вдига от дъното, особено в топлите дни, така, че аз имам и монтаж «на плитко», просто за всеки случай. Той включва Milo Trot, който има фин връх, но понеже може да излезе вятър, 4х14 ще бъде идеална. За сачми й слагам група No10-ки, на 20-ина см от кукичката. Този монтаж е за дълбочина от около 2 стъпки. Избирам по-голяма кукичка – 16-ка Gamakatsu-G Hard и завършвам комплекта с ластици Nо4 Milo.

Ще действам с монтажа “на плитко” след като се изчерпа ефекта от подхранката. Ще захранвам с кастери – по малко, но често за да може като падат във водата бабушката да се вдига нагоре в борба да ги улови.

Второ хвърляне
Ако забележите, че рибата се върти наоколо в търсене на разпиляната храна – значи е време да преминете на монтаж «на плитко» и да започнете да хвърляте често и по малко кастери. Ако това няма ефект, можете да пробвате с още едо хвърляне на топки с подхранка. Ако наоколо няма никакво движение, няма проблем да метнете отново някоя и друга топка, което направих и аз, 1 час преди края на сесията. След като хвърлих около половин дузина топки, отново се заех с работа.

Качествен спорт
5 часа риболов дадоха като резултат една торба с яки бабушки, които доказаха качеството на спорта на този водоем, а и смятам, че демонстрираха и ефективността на използвания метод. Не се страхувайте да мятате топки в големи тихи води – това дава добър резултат.

ВАЖНИ СЪВЕТИ
За преноса на щеките можете да използвате тръби (ролери).Освен това така няма да издраскате щеката на металните блокове на язовира. Ако е ветровито, укрепете ги с нещо тежко за да не ги издуха.
2.Ще кълве и на повдигане и при оливетите, и при другите монтажи. Ако това се случи, изчакайте 3-4 секунди и подсечете по-рязко отколкото акобеше потънала плувката
3. Залагайте монтажа на едната или на другата страна – според почукванията
4. Когато ловувате «на дъно»с кастери, а духа вятър, отпуснете с 10-ина см повече. С ларва на кукичката заложете на твърдо дъно.
5. Ще видите от снимките, че боядисвам плувките черни. Просто се дразня от ярки неща във водата.
6. Измервайте точно дълбочината, на която смятате да ловувате и я бележете на щеката. Но измерете и дълбочината на метър по-натам защото може да ви се наложи да преследвате рибата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.