Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на костур с байтдропер -

Риболов на костур с байтдропер

Риболов на костур с байтдропер

Риболов на костур с байтдропер

Благодарение на малко приспособление, наречено байтдропер, е възможно да положим нашата подхранка директно на дъното дори и в най-бързите води. Това предлага нови възможности за ловене на такива риби като костура. При риболов на река основният проблем е определянето на начина на движение на стръвта в зависимост от течението. То отнася стръвта и червеите надолу от хранителното петно и усложнява много задачата при избора на плувка или начин на утежняване.
Това са въпросите – предмет на нашата статия, които ще разгледаме днес.

Риболов на костур с байтдропер
Риболов на костур с байтдропер

Не за първи път ще говорим за техника за примамване на риби, в основата на която се използват накълцани червеи, но повечето случаи те касаят риболов в стоящи води за лин, платика, шаран и др. В края на краищата обаче благодарение на байтдропера е възможно да се използва такава подхранка и на течаща вода. Достатъчно е да се замести купичката за подхранване с байтдропер, който се закачва на куката. Когато костурите се ловят около брега, това е най-резултатната техника, която може да се препоръча.

Байтдропера представлява кутийка от метал или пластмаса, покрита с капак, който се отваря в момента на докосване на дъното. По този начин се освобождава захранката от накълцани червеи, без да се рискува тя да се разсее по течението. Байтдропера се предлага в различни големини и тежести, което позволява да се използва при различни течения, дори и в най-големите бързеи.

Куката се закачва за байтропера за парче корк, което е монтирано в горната му част. Пълни се с подхранка (кълцани червеи, какавиди, семена или бели червеи) и се подава във водата. Тежестта на цялата система не е малка и може да извади малко ластик от щеката. За да се премахне този недостатък, на пръчката се монтира една пластмасова гривна, която прилепва влакното на дълбочината, на която ловим. По този начин ластикът няма да излиза, а отпускането на храната става на принципа на махалото.

Дори и при наличие на бавно течение, полагайте вашата подхранка точно пред вас. Целта е да се хващат рибите на не повече от 1-2 м по течението. Иначе изтичането и задържането с щеката ще бъде изключително трудно за вас.
Друг тънък момент е колко стръв трябва да се подава и през какъв интервал от време. Обикновено се слага по-голямо количество в самото начало и да се изчака какъв ще е резултатът, преди да се повтори храненето. Отсъствието на кълване показва, че рибата е изяла храната, но не бързайте веднага да храните. Възможно е да е останал още някой екземпляр, който ще се изплаши, ако веднага подадете байтдропера. Изчакайте пълното спиране на кълването, преди да подхраните отново. Рибата ще дойде веднага щом подхраните, тъй като кълцаните червеи им действат като наркотик.
Когато рибата е по-мудна и взима трудно, пълним само половината байтдропер, а при активно кълване всяко хранене е с пълен байтдропер. При всички случаи, а най-вече при риболов на костур, очаквайте много бързо пипане. Точното поднасяне на подхранката и фактът, че нарязаните червеи са много атрактивна стръв, кара рибите да реагират почти мигновено.

Воденето на линията е следващото звено за успешния риболов. Плувката, която се използва, трябва да е достатъчно тежка, а още по-добре е да бъде близалка. Това ще ни позволи да забавяме изтичането, без всеки път да придърпваме и задържаме. За да бъдем наистина прецизни, трябва да се каже, че костурът е риба, която взима както на изтичане, така и на задържане. При задържане плувката остава стабилна в течението, но не за дълго време. То не бива да продължава повече от няколко секунди и в крайна сметка плувката поляга на повърхността. Тънкостта при тази система за риболов се състои именно в избора на подходящата плувка. За останалото костурът не е риба, която е особено деликатна. Плувка, която не е задължително да е перфектно балансирана, влакното трябва да е здраво, а също така и куката. Но това са фактори, които не оказват особено голямо влияние.

Основно влакно от 10.14 мм, повод – 0.12 мм, а куката варира от № 18 – №14, размерът не зависи от кълването на рибата, а от размера на стръвта. Препоръчително е да се лови на парче от червеи, но понякога костурът не приема парчето. Тогава е добре да се опита с два малки торни червея, забодени на кръст на куката. Недостатък на този метод е, когато ловим костури с малки размери или има друг вид риба като платики или големи червеноперки. За да подсилим ефекта на червея за стръв и тези в храната, се препоръчва да се използва ароматизатор – екстракт от сок на млени червеи.

Ефектът от този атрактор е неоспорима, особено във времето, тъй като течението бързо разпръсква миризмата му.
Независимо от дълбочината, стръвта не трябва да лежи повече от 30 см, но не и да се обездвижва, а да се сурка по течението плавно. Освен отклонението, което се дължи на воденето на линията по течението, не се колебайте да клатите с щеката, за да провокирате кълването на риби. Разбира се, може да се лови и с тежка подхранка, примесена с червеи, които не се поднасят с байтдропер. Това дава резултат, когато водата е мътна. Основни правила в тези случаи е да се използва смес от тъмни цветове и с малка хранителна стойност, тъй като рибите трябва да се интересуват основно от червеите. Тя се овлажнява с вода и сок от червеи. Прибавените червеи са нарязани много на ситно и се оформят 6-8 топчици с малък размер, но много твърди, които се подават отделно с купинга.

След това можете да продължите храненето с байтдропер, за да провокирате още по-голям интерес у рибата. Ако има наистина костур в края, няма да се наложи да чакате дълго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.