Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/zdrasssz/ribolovec.bg/wp-content/plugins/hyper-cache-extended/cache.php on line 392
Риболов на бабушка на водорасло -

Риболов на бабушка на водорасло

Бабушката вероятно е позната на всеки риболовец

Да се хване прилично количество от тази риба при известен майсторлък и познаване на водоема, не е особено трудно. Но понякога не е толкова лесно да се хване бабушка. От средата на лятото в горещите летни дни в реките с умерено течение червеноперката практически спира да кълве на обикновената стръв: червеи, жито и дори вердевас. Дори подхранването не спасява положението. Точно тук идва на помощ изпитаният метод на риболов с водорасло.

Още преди повече от 100 г. класикът Л. П. Сабанеев във фундаменталния си труд “Рибите в Русия” е написал: “Водораслото е най-добрата стръв през лятото за бабушката. За съжаление тя кълве на водорасло само там, където е привикнала към тази стръв. Конецообразното водорасло расте както на слабо, така и на умерено течение и на неголяма дълбочина. На много слабо течение водораслото винаги е грубо и тъмно и рибата не го приема особено добре. Най-добрата, т.е. най-ярката, тънка и здрава зеленина (водорасло), расте обикновено под мостовете.”

Риболовът на бабушка на водорасло се различава доста от обикновения риболов. На първо място при този риболов не се подава никаква подхранка. Освен това се лови, ходейки по брега. Естествено първоначално риболовецът подбира най-подходящото място за риболов на водорасло. Такива са например мостовете, комбалтиите покрай основното течение, покрай ямите с водовъртежи. Факт е, че там, където има много водорасли по дъното, бабушката кълве слабо, вероятно защото е сита. Трябва да се лови по течението след обрасли участъци, където рибата обикновено чака плуващите покрай нея треви. Веднага щом кълването намалее, трябва да се преместите на друго място. По този начин риболовецът постоянно ще лови активно. След не по-малко от 2 часа можете да се върнете на първото място и да опитате дали не се е събрала отново риба.

Най-важната особеност за риболова на водорасло е наличието на течение. Там, където няма течение, рибата не кълве на водорасло. Доказано е, че бабушката на водорасло се лови най-добре на реки със слабо и средно течение. На бързеите кълвят повече кефал, морунаж и скобар.

Кълването на бабушка на водорасло е много бързо и същевременно внимателно. Това определя такъмите за риболов. Пръчката трябва да бъде твърда и лека с дължина от 5 до 7 м. Не е задължително да бъде с водачи, обикновено изтичането не е много голямо. Основното влакно не трябва да бъде над 0.14 мм, а поводът 0.08 или 0.010 мм. Не се превъзбуждайте с много тънък повод, тъй като на водорасло понякога удрят и добри скобари. Плувката трябва да бъде обърната капка с дълга антена и дълъг кил от 0.8 до 1.5 грама. Прави се т. нар. “френска линия”, като съчмите се пръскат по влакното през равномерно разстояние. По този начин водораслото ще плува във водата естествено. Ползвайте винаги качествени куки. За водорасло добри серии имат куките Gamakatsu, Owner…

Водораслите е добре да се съберат на място преди самия риболов, като се съхраняват в кутийка с вода, за да не изсъхват.

Поставянето на водорасло на куката е специфично. Откъсва се парче водорасло с дължина 10 см и дебелина 4-5 мм, сгъва се на две и се прави двоен клуб във вид на буквата В. Куката се прекарва през отвърстията и се затяга водораслото. След това крайчетата се обрязват с ножица, така че да не стърчат повече от 3-4 мм. По този начин жилото на куката остава навън, но това не притеснява рибата, тъй като водораслото плува отпред във водата и рибата поема първо него, преди да стигне до куката. Задължителното условие за риболов на водорасло е да се лови над дъното. Дълбочината, на която се лови, се определя по кълването. Необходимо е да се експериментира, но основно най-резултатно е да се лови на няколко пръста над дъното. В никакъв случай не бива да се лови на водорасло и стръвта да се влачи по дъното, тъй като там самото водорасло изглежда неестествено.

Кълването на водорасло е бързо и затова трябва да се реагира мълниеносно. Именно затова е необходимо да се лови с твърда пръчка. Пробвайте – особено в горещите летни дни риболовът на водорасло е много ефикасен.

От “Рыбачьте с нами”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.